Nové převrácení omáčky bolognese: Spicy tempeh spaghetti

Veganská verze tradiční italské omáčky bolognese je již delší dobu mým zájmem. Na internetu najdete spoustu receptů s čočkou, tofu, houbami nebo veganským mletým masem, které mě však nikdy nezaujaly. Ale jednoho dne mi v supermarketu padla do oka krabice s tempehem a všechno se dalo dohromady. Tempeh je fermentovaný sójový produkt s mírnou chutí, oříškovým aroma a zároveň masitou a žvýkací konzistencí. Tato verze bolognese je inspirovaná jihovýchodní a východoasijskou kuchyní a její chuť je prostě ohromující.

Pro přípravu této pikantní verze tempehového spaghetti budete potřebovat tempeh, chilli fazolovou omáčku, sichuánské pepřové semínka a rýžové víno Shaoxing, které snadno seženete v supermarketu nebo v obchodech se čínskými a jihovýchodními asijskými potravinami.

Potřebné suroviny:
– 200 g tempehu (např. od firmy Tofoo Co)
– 200 g jarních cibulek
– 2 lžičky sichuánských pepřových semínek
– 4 lžíce (75 g) rajčatového protlaku
– 1 lžíce chilli fazolové omáčky
– 3 ½ lžíce světlé sójové omáčky
– 1 lžíce rýžového vína Shaoxing
– 1 ½ lžíce tmavého agávového sirupu
– Sůl
– 300 g špaget
– 6 lžic řepkového oleje
– 4 stroužky česneku
– 20 g pažitky
– Chilli olej nebo veganský parmazán na dochucení

Na přípravu této omáčky je potřeba tempeh nejprve nakrájet na menší kousky. Jarní cibulky nakrájejte na drobné kousky, omyjte je ve vodě a nechte okapat. V další misce smíchejte sičuánská pepřová semínka, rajčatový protlak, chilli fazolovou omáčku, sójovou omáčku, rýžové víno a agávový sirup.

Přivedte dvě litry vody k varu, přidejte dvě lžičky soli a uvařte špagety dle instrukcí na obalu. Ke konci vaření si odstaňte šálek škrobové vody a poté špagety okapete a přidejte trochu oleje.

Na pánvi rozehřejte šest lžic oleje, přidejte nakrájené jarní cibulky a prolisovaný česnek. Smažte je asi dvě minuty, dokud se česnek nezačne vytrácet. Poté přidejte nakrájený tempeh a smažte ho asi osm minut, dokud nezezlátne. Přidejte omáčku a vařte další dvě minuty. Nakonec přidejte uvařené špagety a osm nebo devět lžic vařící vody ze špaget a promíchejte. Přimíchejte pažitku a omáčku stáhněte z ohně.

Rozdělte špagety do čtyř nízkých talířů. Na závěr je můžete ještě ozdobit oblíbeným chilli olejem nebo veganským parmazánem a podávat ihned. Tato pikantní verze tempehového spaghetti je prospěšným doplňkem vaší veganské stravy a určitě vás překvapí svou chutí.

Často kladené otázky (FAQ):

1. Co je to tempeh?
Tempeh je fermentovaný sójový produkt, který má mírnou chuť, oříškové aroma a masitou a žvýkací konzistenci. Je běžnou součástí jihovýchodní a východoasijské kuchyně.

2. Jaké suroviny budu potřebovat na pikantní verzi tempehového spaghetti?
Na pikantní verzi tempehového spaghetti budete potřebovat tempeh, chilli fazolovou omáčku, sichuánská pepřová semínka, rýžové víno Shaoxing, rajčatový protlak, světlou sójovou omáčku, tmavý agávový sirup, špagety, řepkový olej, jarní cibulky, česnek, pažitku a sůl.

3. Kde mohu sehnat tempeh a další potřebné suroviny?
Tempeh, sichuánská pepřová semínka a rýžové víno Shaoxing lze snadno sehnat v supermarketu nebo v obchodech se čínskými a jihovýchodními asijskými potravinami. Ostatní suroviny jako rajčatový protlak, chilli fazolovou omáčku, světlou sójovou omáčku, tmavý agávový sirup a špagety jsou běžně k dispozici v supermarketech.

4. Jak připravit pikantní verzi tempehového spaghetti?
Nejprve nakrájejte tempeh na menší kousky a jarní cibulky na drobné kousky. Smíchejte sičuánská pepřová semínka, rajčatový protlak, chilli fazolovou omáčku, sójovou omáčku, rýžové víno a agávový sirup. Vařte špagety dle instrukcí na obalu. Smažte jarní cibulky a česnek na pánvi, přidejte tempeh a smažte ho, až zezlátne. Přidejte omáčku a vařte. Nakonec přidejte uvařené špagety a pažitku. Omáčku stáhněte z ohně.

5. Jak mohu ozdobit pikantní verzi tempehového spaghetti?
Pikantní verzi tempehového spaghetti můžete ozdobit oblíbeným chilli olejem nebo veganským parmazánem před podáváním.

Další užitečné odkazy:
Tofoo Co (Oficiální stránka firmy Tofoo Co)