Slow-Cooked Greek Lemon Chicken with Garlic and Rosemary

Řecký kuřecí pokrm zpomalený s citronem, česnekem a rozmarýnem

Užijte si lákavou cestu chutí s tímto klasickým řeckým pokrmem, ideálním pro sýte a přitom zdravé jídlo. Obsahuje kousky něžného kuřecího masa pomalu vařeného do dokonalosti s osvěžující citronovou kůrou, aromatickým česnekem a vonným rozmarýnem, každé sousto tohoto pokrmu vám přinese chuť Středomoří přímo na váš stůl. Toto pohodlné jídlo nejen potěší vaše chuťové buňky, ale je také snadné připravit, což z něj činí skvělou volbu na jakoukoli příležitost.

### Ingredience ###

Pro marinádu:
– 4 lžíce olivového oleje
– Šťáva ze 2 citronů
– Kůra z 1 citronu
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 3 větvičky čerstvého rozmarýnu, jemně nasekané
– 1 lžička sušeného oregana
– Sůl a pepř podle chuti

Pro kuře:
– 1 celé kuře, nakrájené na kousky (nebo 8 kuřecích stehen s kůží a kostí)
– 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na klíčky
– 1 velká cibule, nakrájená
– 1 šálek kuřecího vývaru nebo bílého vína

### Instrukce ###

1. Namarinujte kuře:
1. V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, citronovou kůru, nasekaný česnek, nasekaný rozmarýn, sušený oregano, sůl a pepř.
2. Přidejte kousky kuřete do mísy a ujistěte se, že jsou dobře obalené marinádou.
3. Mísa zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat v lednici minimálně 2 hodiny nebo přes noc pro nejlepší výsledky.

2. Příprava k vaření:
1. Předehřejte troubu na 165°C.
2. Větší pekáč vystelejte bramborovými klíčky a nakrájenou cibulí.

3. Uvařte kuře:
1. Položte namarinované kousky kuřete na bramborové klíčky a cibuli v pekáči.
2. Přelijte zbylou marinádu přes kuře a zeleninu.
3. Do pekáče přidejte kuřecí vývar nebo bílé víno, aby se pokrm udržel vlhký a aromatický během vaření.
4. Pekáč pevně zakryjte alobalem.

4. Pomalu vařte:
1. Pekáč vložte do předehřáté trouby a vařte asi 2 hodiny, nebo dokud není kuře měkké a propečené.
2. Během posledních 30 minut vaření sundejte alobal, aby se kuře zbarvilo a kůže zesklovatěla.

5. Podávejte:
1. Pekáč vyndejte z trouby a nechte chvilku odpočinout.
2. Podávejte řecké citronové kuře horké, ozdobené plátky citronu a čerstvými větvičkami rozmarýnu, pokud si přejete. Tento pokrm si dopřejte s řeckým salátem nebo teplým pita chlebem pro úplný středomořský zážitek.

Toto řecké kuře s citronem, česnekem a rozmarýnem zpomalené vaření se brzy stane oblíbeným díky svým robustním chutím a šťavnatým texturám. Dobrou chuť!