Zaručeně jedinečný zeleninový guláš: Chutný a sytý pokrm
Tento zaručeně jedinečný zeleninový guláš je sytý, bohatý na živiny a perfektní na útulnou rodinnou večeři nebo na přípravu jídla na celý týden. Skvěle barevná zelenina a směs koření dělají z tohoto guláše vydatné a uspokojivé jídlo. Pomalý vařící proces umožňuje všem chutím krásně splynout, čímž vznikne jídlo, které je stejně pohodlné, jako je chutné.
Ingredience
Na guláš:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 2 středně velké mrkve, nakrájené na kostičky
– 2 stroužky celeru, nakrájené na kostičky
– 1 červená paprika, nasekaná
– 1 cuketa, nakrájená na kostičky
– 1 žlutá cuketa, nakrájená na kostičky
– 1 hrnek zelených fazolí, nakrájených na 2 cm kousky
– 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
– 1 plechovka (15 uncí) nasekaných rajčat, neokapaných
– 4 hrnky zeleninového vývaru
– 2 bobkové listy
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného bazalku
– 1 lžička uzené papriky
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 hrnek římského salátu, nasekaného
– 1 hrnek mražených hrášků
K podávání:
– Nadrobno nasekaná petrželka (volitelné)
– Nastrouhaný parmazán (volitelné)
– Chléb s kůrkou (volitelné)
Pokyny
1. Příprava zeleniny. Začněte přípravou všech zeleninových ingrediencí. Nasekejte cibuli, mrkev, celer, červenou papriku, cuketu, žlutou cuketu a zelené fazole. Oloupejte a nakrájejte brambory a nastrouhejte česnek.
2. Orestujte aromatické ingredience. V hrnci na ohni si rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte je asi 3-4 minuty, dokud cibule nezmění barvu na průsvitnou a česnek nebude vonět.
3. Přidejte zeleninu. Přidejte do hrnce mrkev, celer a červenou papriku. Vařte dalších 5 minut za občasného míchání.
4. Přimíchejte další zeleninu a koření. Do hrnce přidejte cuketu, žlutou cuketu, zelené fazole a brambory. Nalijte nasekaná rajčata a zeleninový vývar. Přimíchejte bobkové listy, tymián, bazalk, uzenou papriku, sůl a pepř.
5. Vařte guláš na mírném ohni. Dejte směs vařit a pak snižte teplotu na minimum. Zakryjte hrnec a nechte vařit asi 30-40 minut, dokud brambory a ostatní zelenina nezměknou.
6. Přidejte závěrečné doteky. Vmíchejte nasekaný římský salát a mražené hrášky. Nechte guláš vařit dalších 5-10 minut, dokud se salát nezmenší a hrášky nezhřejí.
7. Podávejte. Nalívejte guláš do mís a ozdobte nadrobno nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmazánem, pokud si přejete. Podávejte s chlebem s kůrkou na strouhání.
Užijte si tento zaručeně jedinečný a pohodlný zeleninový guláš, který vás jistě zahřeje a udrží vás v kondici!