Vynikající námořník po záhřebsku s bramborem a klubem

2024-10-24
Delicious Zagreb-Style Hake and Potatoes Delight

Výtečná zalíbení se zagrebským treskem a bramborovým pohlazením

Zagrebský treska a bramborovka, tradiční chorvatské jídlo, je oslavováno pro své jemné a přesto lahodné chutě. Kombinace čerstvých filetů tresky a něžných brambor vytváří harmonii textur a chutí, která je jak pohodlná, tak chutná. Toto jídlo přinese na váš stůl nádech Středomoří, obohacený aromatickými bylinkami a špetkou citrónové kůry. Perfektní pro sytou rodinnou večeři, toto jídlo je nejen uspokojivé, ale také potěšení pro chuťové buňky.

Suroviny:
– 4 filety tresky (asi 150g každý)
– 800 g brambor
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, drcené
– 1 citrón (kůra a šťáva)
– 100 ml suchého bílého vína
– 2 lžíce olivového oleje
– Čerstvá petržel, nasekaná (na ozdobu)
– Sůl a pepř podle chuti
– Volitelně: špetka uzené papriky pro extra chuť

Postup:

1. Příprava brambor:
– Oloupejte a nakrájejte brambory na tenké plátky.
– V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a vařte bramborové plátky asi 5-7 minut, dokud začnou změkčovat. Sceďte a dejte stranou.

2. Předehřejte troubu:
– Předehřejte troubu na 180°C (350°F).

3. Příprava pekáč:
– Na velký pekáč pokapejte 1 lžíci olivového oleje.
– Na dno pekáče rovnoměrně rozmístěte předvařené bramborové plátky.

4. Orestujte cibuli a česnek:
– Na pánvi zahřejte 1 lžíci olivového oleje na středním ohni.
– Přidejte nasekanou cibuli a vařte dozlatova, asi 5 minut.
– Přidejte drcený česnek a vařte další minutu za častého míchání.

5. Přidejte víno a citrón:
– Nalijte bílé víno a nechte provařit pár minut.
– Přidejte citronovou kůru a šťávu a vše dobře promíchejte.

6. Vrstvení filetů:
– Položte filety tresky na vrchol vrstvy brambor v pekáči.
– Zalijte cibulově-česnekovo-vinnou směsí přes tresku a brambory, zajistěte, aby bylo vše rovnoměrně pokryto.

7. Pečte:
– Zakryjte pekáč a pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, nebo dokud nebude ryba propečená a brambory měkké.

8. Dokončovací úpravy:
– Odstraňte fólii a nechte jídlo péct odkryté dalších 5 minut, nechte, aby se vrchní část trochu zazlatila.
– Volitelně: Před posledními 5 minutami posypte na jídlo špetkou uzené papriky pro dodatečnou chuť.

9. Ozdoba a podávání:
– Vyjměte jídlo z trouby a nechte chvíli odpočinout.
– Před podáváním ozdobte čerstvě nasekanou petrželí.

Užijte si tuto výtečnou zalíbení se zagrebským treskem a bramborovým pohlazením s sklenkou svého oblíbeného bílého vína a křupavou zeleninovou salátem pro kompletní jídlo.

Karol Smith

Karol Smith je zkušená autorka a myšlenková leaderka v oblastech nových technologií a fintech. S titulem z obchodní administrativy na Univerzitě Colorada kombinuje solidní akademický základ s praktickými zkušenostmi v technologickém průmyslu. Pracovala ve společnosti Merck & Co., kde se zaměřovala na strategie digitálních inovací, a získala cenné poznatky o průsečíku technologií a financí. Její vášeň pro zkoumání špičkových trendů pohání její psaní, umožňující jí rozklíčovat složitá témata pro široké publikum. Karoliny články byly zveřejněny v prominentních publikacích, kde sdílí své odborné znalosti a podporuje diskuze o budoucnosti fintechu. S bystrým okem pro detail a odhodláním k jasnosti pokračuje v přispívání k vyvíjejícímu se prostředí technologií.

Don't Miss

Zucchini Ribbon Salad with Lemon-Herb Vinaigrette

Salát ze špagetových těstovin z cukety s citronovým bylinkovým dresinkem

Cuketový salát se zálivkou z citronu a bylinek Cuketový salát
Honey Soy Glazed Chicken Thighs: A Perfect Blend of Sweet and Savory Delight

Medově Sojově Glazovaná Kuřecí stehna: Dokonalá kombinace sladké a slané lahůdky

Kuřecí stehna s medem a sójovou omáčkou: Dokonalá kombinace sladké