Thai Chicken and Coconut Soup (Tom Kha Gai)

Tom Kha Gai je tradiční thajská polévka, která kombinuje bohaté chutě kokosového mléka, citrónové trávy a galangalu s něžnými kousky kuřecího masa. Tato aromatická a mírně pikantní polévka je zároveň pohodlná a exotická, což ji činí oblíbenou mezi milovníky thajské kuchyně. Nabízí dokonalou rovnováhu krémových a kyselých tónů, doplněnou decentním hřejivým zápalem z thajských chilli papriček.

Suroviny:

  • 450g kuřecí prsa, tence nakrájená
  • 1 litr kokosového mléka
  • 500ml kuřecího vývaru
  • 4-5 stonků citrónové trávy, nakrájených a poškrábaných
  • 6-7 plátků galangalu (nebo zázvoru, pokud není k dispozici)
  • 5-6 lístků kaffir lime, naloměných na kusy
  • 200g žampionů, nakrájených
  • 2-3 thajské červené chilli papričky, nakrájené (více nebo méně dle chuti)
  • 3-4 lžíce rybí omáčky
  • 2-3 lžíce limetkové šťávy (více nebo méně dle chuti)
  • 1 lžíce cukru
  • S čerstvými lístky koriandru, na ozdobu
  • Vařená jasmínová rýže, k podávání (volitelné)

Příprava:

  1. V hrnci přiveďte kokosové mléko a kuřecí vývar k varu na středním ohni.
  2. Přidejte citrónovou trávu, galangal a kaffir lime listy. Snížte teplotu a nechte vařit asi 10 minut, aby se příchutě prolnuly.
  3. Přidejte plátky kuřecího masa a vařte, dokud nejsou něžné a úplně provařené, přibližně 5-7 minut.
  4. Přidejte žampiony a thajské chilli papričky a nechte je vařit dalších 5 minut.
  5. Případně osolte polévku rybí omáčkou, limetkovou šťávou a cukrem, upravte množství, aby chutě byly vyvážené podle vašeho gusta.
  6. Hrnec odstraňte z tepla. Pokud chcete, vyhoďte citrónovou trávu a lístky kaffir lime.
  7. Polévku naberte do mís a ozdobte čerstvými lístky koriandru.
  8. Podávejte teplé, s nebo bez jasmínové rýže.

Užijte si tuto lahodnou a chutnou thajskou polévku s kuřecím masem a kokosem jako předkrm nebo lehké jídlo!