Srdnatá Cajun Jambalaya: Chutný jižní klasik s krevetami, kuřecím masem a klobásou
Jambalaya je tradiční jižanské jídlo, zakotvené v kreolské a kajunské kuchyni Louisiany. Tato živá a srdnatá jídlo vařené na jednom hrnci je plné různorodých textur a chutí, obsahuje lahodnou směs krevet, kuřecího masa a klobásy spojenou s rýží, zeleninou a aromatickými kořením. Ideální na útulnou rodinnou večeři nebo na zábavu hostů, toto jídlo přináší chuť jižního stylu a tepla na váš stůl.
Ingredience:
Krevety a Kuřecí maso
– 450 g středně velkých krevet, loupaných a očištěných
– 450 g kuřecích prsou, nakrájených na kostky
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a černý pepř podle chuti
Klobása a Zelenina
– 450 g andouille klobásy, nakrájené na plátky
– 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
– 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 2 stroužky česneku, nasekané
Rýže a Koření
– 270 g dlouhozrnné bílé rýže
– 1 plechovka (411 g) nakrájených rajčat se šťávou
– 720 ml kuřecího vývaru
– 1 lžíce kajenského koření
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička uzené papriky
– 1/2 lžičky červené papriky (volitelně)
– 2 bobkové listy
Ozdoba
– Nasekaná čerstvá petržel
– Nakrájená jarní cibulka
Postupy:
1. Uvařte Krevety a Kuřecí maso:
– Ve velkém hrnci nebo nizozemské troubě zahřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokou teplotu. Ochutnejte krevety solí a pepřem, poté vařte 2-3 minuty, dokud nezezrají. Krevety vyjměte a odložte.
– Přidejte do hrnce další lžíci olivového oleje. Ochutnejte kuřecí maso solí a pepřem, pak opečte dozlatova a až je uvařené, asi 5-7 minut. Kuřecí maso vyjměte a odložte s krevetami.
2. Uvařte Klobásu a Zeleninu:
– Do stejného hrnce přidejte nakrájenou andouille klobásu. Opečte dozlatova, asi 4-5 minut. Klobásu vyjměte a odložte.
– Přidejte cibuli, zelenou papriku, červenou papriku a celer do hrnce. Orestujte, dokud zelenina změkne, asi 5-7 minut. Přidejte nasekaný česnek a vařte dalších 1-2 minuty.
3. Spojte Ingredience:
– Vraťte krevety, kuřecí maso a klobásu do hrnce se zeleninou. Smíchejte rýži, nakrájená rajčata se šťávou, kuřecí vývar, kajenské koření, sušený tymián, uzenou papriku, červenou papriku (pokud používáte) a bobkové listy.
4. Varte Jambalayu:
– Přiveďte směs k varu a snižte teplotu na minimum. Pokrývku hrnce a nechte jambalayu vařit 25-30 minut nebo dokud rýže neudělá a nevstřebá většinu tekutiny. Občas promíchejte, aby se rýže nepřichytla ke dnu hrnce.
5. Dokončení a Podávání:
– Vyjměte bobkové listy z hrnce. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
– Podávejte jambalayu teplou, ozdobenou nasekanou čerstvou petrželí a nakrájenou jarní cibulkou.
Užijte si svou Srdnatou Cajun Jambaylu s krevetami, kuřecím masem a klobásou pro chuť jižní pohody, která zahřeje srdce i duši.