Delightful Lentil and Quinoa Salad with a Citrusy Vinaigrette

Nádherný salát z čočky a kvinoe s citrusovým dresinkem

Tento nádherný salát z čočky a kvinoe je výživný a živý pokrm, skvělý na lehký oběd nebo sytou přílohu. Plný bílkovinové hojnosti čočky a kvinoi, čerstvých zelenin a pikantního citrusového dresinku, je tento salát zároveň lahodný a zdravý. Kombinace textur a chutí jej udělá oblíbeným ve vašem jídelníčku.

Suroviny:
– 1 šálek zelené nebo hnědé čočky, omyté a okapané
– 1 šálek kvinoi, omyté
– 2 šálky vody (na vaření kvinoi)
– 1 okurka, nakrájená na kostičky
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
– 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených
– 1/2 šálku čerstvé petržele, nasekané
– 1/4 šálku čerstvé máty, nasekané
– 1/4 šálku olivového oleje
– 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
– 1 lžíce jablečného octa
– 1 lžička Dijonské hořčice
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– Sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. Uvařte čočku:
Dejte čočku do velkého hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu na silném ohni, pak snižte plamen. Vařte 20-25 minut, dokud čočka není měkká, ale ne rozvařená. Odstavte a nechte vychladnout.

2. Uvařte kvinoi:
V menším hrnci přiveďte 2 šálky vody k varu. Přidejte kvinoi, snižte plamen, přikryjte a vařte asi 15 minut, dokud se voda nevsákne a kvinoi nezměkne. Odstavte z plamene a nechte je pod pokličkou 5 minut, pak vidličkou proklepněte a nechte vychladnout.

3. Připravte zeleninu:
Když se čočka a kvinoi vaří, připravte zeleninu. Nakrájejte okurku a papriku na kostičky, jemně nasekejte cibuli, cherry rajčata rozpůlte a petržel a máty nasekejte.

4. Vytvořte dresink:
V malé míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, jablečný ocet, Dijonskou hořčici, nasekaný česnek, sůl a pepř, dokud není hladký.

5. Spojte salát:
Ve velké mísy smíchejte vychlazenou čočku a kvinoi s nakrájenou okurkou, paprikou, cibulí, cherry rajčaty, petrželí a mátou. Nalijte dresink na salát a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily.

6. Podávejte:
Podávejte ihned nebo dejte do lednice alespoň na 2 hodiny, aby chutě prolnuly. Tento salát můžete podávat chlazený nebo pokojové teploty.

Užijte si tento lahodný salát z čočky a kvinoi jako osvěžující a výživnou možnost jídla!

The source of the article is from the blog crasel.tk