Chutné hovězí a zeleninový stir-fry s prsovkami
Tento pokrm je sytý a chutný stir-fry, který spojuje něžné hovězí maso, různorodou čerstvou zeleninu a lahodnou křupavost prsovek. Je to rychlý a výživný pokrm, který je ideální pro hektické večery nebo chvíle, kdy toužíte po zdravém a uspokojivém jídle s nádechem asijské kuchyně.
Ingredience:
Na marinádu hovězího masa:
- 450 g hovězího roštěnce, tence nakrájeného
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička mletého bílého pepře
Na omáčku k stir-fry:
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce hoisin omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného s 2 lžícemi vody
Na stir-fry:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 centimetr zázvoru, nasekaný
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 zelená paprika, nakrájená
- 1 šálek růžičkové kapusty
- 1 šálek hrášku
- 1/2 šálku nakrájených prsovek
- 1/2 cibule, tence nakrájené
- 2 jarní cibulky, nasekané (na ozdobu)
- Sezamová semínka (na ozdobu)
- Vařená bílá nebo hnědá rýže (k podávání)
Postup:
1. Marinujte hovězí maso:
- V misce smíchejte nakrájené hovězí maso se sójovou omáčkou, ústřicovou omáčkou, kukuřičným škrobem, sezamovým olejem a bílým pepřem. Dobře promíchejte, aby bylo maso rovnoměrně obaleno. Nechte marinovat minimálně 15-20 minut.
2. Připravte omáčku k stir-fry:
- V menší misce smíchejte sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, hoisin omáčku a rýžový ocet. Odložte stranou.
3. Uvařte zeleninu:
- Rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje ve velkém woku nebo pánev na středním ohni.
- Přidejte nasekaný česnek a zázvor a restujte, dokud voní (asi 30 sekund).
- Přidejte nakrájenou cibuli a vařte 1 minutu, dokud nezměkne.
- Přidejte růžičkovou kapustu, hrášek, červenou a zelenou papriku. Vařte 4-5 minut nebo dokud zelenina nebude křupavě měkká.
- Přidejte prsovky a restujte další minutu. Odložte zeleninu z woku stranou.
4. Uvařte hovězí maso:
- Do stejného woku přidejte zbývající lžíci rostlinného oleje. Přidejte marinované hovězí maso a rozprostřete ho v rovnoměrné vrstvě. Nechte zatáhnout 1-2 minuty, aniž byste míchali, aby se vytvořila dobrá barva.
- Za stálého míchání restujte maso, dokud nebude právě propečené (další 2-3 minuty).
5. Spojte a dokončete:
- Vraťte uvařenou zeleninu zpět do woku k hovězímu mase. Dobře promíchejte.
- Zalijte stir-fry omáčkou a vše dobře promíchejte.
- Přidejte kukuřičnou kašičku (kukuřičný škrob rozmíchaný s vodou) do woku, abyste zahustili omáčku. Neustále míchejte, dokud se omáčka nezesílí a rovnoměrně obalí hovězí maso a zeleninu (asi 1-2 minuty).
6. Podávejte:
- Přendejte stir-fry na servírovací mísy a ozdobte nasekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky.
- Podávejte horké přes uvařenou bílou nebo hnědou rýži.
Užijte si chutné hovězí a zeleninové stir-fry s prsovkami – lahodné a vyvážené jídlo, které jistě potěší!