Klasický francouzský mořský guláš: Bouillabaisse

2024-08-27
Classic French Seafood Stew: Bouillabaisse

Klasická francouzská rybí polévka: Bouillabaisse

Bouillabaisse je tradiční francouzská rybí polévka pocházející z přístavního města Marseille. Je to živá, aromatická a luxusní pochoutka vyrobená z různých druhů ryb, mořských plodů a zeleniny, vařená spolu s vonnými bylinkami a kořením. Toto jídlo se obvykle podává se šťavnatou česnekovo-šafránovou majonézou nazývanou rouille a s křupavým chlebem, čímž se stává sytou a pohodlnou večeří.

Suroviny:

  • 0,9 kg směs rybích filetů (např. červený okoun, halibut nebo treska), nakrájených na kousky
  • 0,45 kg mušlí, vykartáčovaných a očištěných
  • 0,45 kg slávek, vykartáčovaných
  • 0,45 kg krevet, oloupaných a zbavených střeva
  • 1 hlíza fenyklu, na tenké plátky
  • 1 velká cibule, na tenké plátky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 4 zralá rajčata, nakrájená na kostičky
  • 60 ml olivového oleje
  • 1/2 lžičky šafránových vláken
  • 1/4 lžičky strouhaného červeného pepře
  • 240 ml suchého bílého vína
  • 1,4 l rybího vývaru nebo vývaru z lastur
  • 2 lístky bobkového listu
  • 1 lžička nasekaných čerstvých tymiánových lístků
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 60 ml nasekané čerstvé petržele
  • 1 citron, nakrájený na klíčky
  • Křupavý chléb, k podávání
  • Majonéza rouille, k podávání

Postup:

  1. V hrnci nebo holandském kotlíku zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte fenykl a cibuli a vařte, dokud nezměknou, asi 5 minut.
  2. Přidejte česnek, rajčata, šafránové vlákna a strouhaný červený pepř. Pokračujte v míchání dalších 2 minut.
  3. Zalijte bílým vínem a přiveďte k varu. Vařte, dokud se víno nesníží na polovinu, asi 5 minut.
  4. Přidejte rybí vývar nebo vývar z lastur, bobkové listy a tymián. Ochutnejte solí a pepřem. Přiveďte k varu, pak snižte a nechte 15 minut vařit na mírném plameni.
  5. Přidejte rybí kousky a vařte 5 minut, nebo dokud nezačnou být průsvitné.
  6. Přidejte mušle, slávky a krevety. Zakryjte hrnec a vařte asi 5-7 minut, nebo dokud se mušle a slávky neotevřou a krevety nezezačnou růžově zbarvovat a neprovaří. Vyhoďte všechny mušle nebo slávky, které se neotevřou.
  7. Zamíchejte nasekanou petržel a případně dochuťte solí a pepřem.
  8. Podávejte bouillabaisse horkou, zdobenou citronovými klíčky, s křupavým chlebem a majonézou rouille na přiložení.

Užijte si tuto sytou a chutnou klasickou francouzskou rybí polévku, která je perfektní pro speciální setkání nebo pohodlnou večeři v chladném večeru!

Bouillabaisse French Fish Soup | Chef Jean-Pierre

John Washington

John Washington je vynikající autor a myslitel v oblastech nových technologií a fintech. Drží titul magistra v oboru řízení informačních technologií z prestižní Claremont Graduate University, kde si vybudoval odborné znalosti na pomezí financí a technologií. S více než desetiletou zkušeností ve finančním sektoru pracoval John jako seniorní analytik ve společnosti Solstice Financial, kde se zaměřoval na inovativní fintech řešení a strategie digitální transformace. Jeho pronikavé články a výzkumy byly zveřejněny v předních odvětvových publikacích, což z něj učinilo žádaného řečníka na konferencích po celém světě. Johnova angažovanost v objevování budoucnosti financí a technologií z něj činí klíčového přispěvatele k vyvíjejícímu se narativu v této dynamické oblasti.

Don't Miss

Kjøttkaker: Norwegian Meatballs with Rich Brown Gravy and Lingonberry Sauce

Title: Kjøttkaker: Norsk sekaná s bohatou hnědou omáčkou a brusinkovou omáčkou

Kjøttkaker: Norsk kjøttboller med rik brun saus og tyttebærsaus Kjøttkaker
Mushroom Risotto

Kuřecí řízek

Houbové rizoto Toto krémové a pohodlné houbové rizoto je klasické