Kale & Wild Garlic Soup

Kapustná polévka s medvědím česnekem

Tato výživná a živá kapustná polévka s medvědím česnekem je nabitá zdravými zeleninami a plná čerstvých chutí. Kapusta poskytuje bohatství vitaminů a vlákniny, zatímco medvědí česnek dodává jedinečný a vonný nádech. Toto jídlo je ideální na lehký oběd nebo jako předkrm k večeři.

### Ingredience:

– 1 velký svazek čerstvé kapusty, omytý a nasekaný
– 1 hrst lístků medvědího česneku, omytých a nasekaných
– 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 velký brambor, oloupaný a nakrájený na kostičky
– 1 litr zeleninového vývaru
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř podle chuti
– 200 ml kokosového mléka (volitelně, pro krémovost)
– Šťáva z citronu (volitelně)

### Postup:

1. **Příprava Ingrediencí:**
– Omyjte a nasekejte kapustu, odstraňujíc všechny tvrdé stonky. Stejně postupujte s lístky medvědího česneku.
– Oloupejte a nakrájejte brambor, nakrájejte cibuli a nasekejte stroužky česneku.

2. **Ohřejte Olej:**
– Na velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni.

3. **Orestujte Zeleninu:**
– Přidejte nakrájenou cibuli do hrnce a restujte, dokud se nestane průhlednou, asi 5 minut.
– Vmíchejte nasekaný česnek a vařte další minutu, dokud nezapáchá.

4. **Ohřejte Brambor:**
– Přidejte nakrájený brambor do hrnce a přilijte zeleninový vývar.
– Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte na mírném ohni, dokud brambor nezměkne, asi 10-15 minut.

5. **Přidejte Zeleninu:**
– Vmíchejte do polévky nasekanou kapustu a lístky medvědího česneku. Nechte vařit dalších 5-7 minut, dokud nezměknou.

6. **Vysmíchejte Polévku:**
– Odstraňte hrnec z ohně a pomocí ručního mixéru rozmixujte polévku dohladka. Alternativně můžete přesunout polévku po částech do mixéru a rozmixovat dohladka.

7. **Ochuťte:**
– Vraťte smíchanou polévku do hrnce. Přidejte sůl a pepř podle chuti. Pokud dáváte přednost krémové polévce, vmíchejte kokosové mléko. Přidejte šťávu z citronu pro extra osvěžení, je-li to žádoucí.

8. **Podávejte:**
– Do misek nabraňte polévku a podávejte teplou. Podle chuti můžete ozdobit špetkou olivového oleje nebo posypat lístky čerstvého medvědího česneku.

Užijte si vaši lahodnou a zdravou kapustnou polévku s medvědím česnekem!