Plná rýže Jollof s pikantně grilovanými krevetami
Plná rýže Jollof s pikantně grilovanými krevetami je chutné západoafrické jídlo, které kombinuje kořeněnou rýži s lahodnými krevetami. Rýže se vaří v bohaté rajčatové omáčce spolu s zeleninou a kořením, vytvářející jedinečné a rozkošné chutě. Pikantní krevety přidávají do zdravé rýže špetku elegance a osvěžení.
Ingredience:
Pro rýži Jollof:
– 2 šálky dlouhozrnné pražené rýže
– 3 velká rajčata, rozmixovaná
– 1 velká červená paprika, rozmixovaná
– 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 3 lžíce rajčatového protlaku
– 1/2 šálku rostlinného oleje
– 1 lžička tymiánu
– 1 lžička kari koření
– 2 bobkové listy
– 1 lžička uzené papriky
– 1 lžička mletého pepře
– 2 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
– Sůl dle chuti
– 1 šálek směsi zeleniny (mrkev, hrášek, zelené fazole)
– Čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu
Pro pikantně grilované krevety:
– 1 liber velkých krevet, oloupaných a vykuchaných
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce citronové šťávy
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžička uzené papriky
– Sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Příprava rýže Jollof:
1. Začněte tím, že omyjete rýži studenou vodou, dokud voda nebude čistá. Odložte.
2. Ve velkém hrnci ohřejte rostlinný olej na středním ohni a přidejte nasekanou cibuli. Orestujte do sklovata.
3. Přidejte nasekaný česnek a nechte vařit asi 1 minutu, než zavoní.
4. Zamíchejte rajčatový protlak a nechte vařit dalších 2-3 minuty za častého míchání.
5. Přidejte směs rozmixovaných rajčat a červené papriky do hrnce a vařte asi 10-15 minut za občasného míchání, dokud nezhustne a olej se začne oddělovat od omáčky.
6. Vmíchejte tymián, kari koření, bobkové listy, uzenou papriku a mletý pepř.
7. Přidejte omytou rýži do směsi s rajčaty, ujistěte se, že je rýže dobře obalená omáčkou.
8. Přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar, přidejte sůl dle chuti a přiveďte směs k varu.
9. Snížte teplotu na minimum, přikryjte hrnec přiléhavým víkem a nechte simmerovat asi 30-35 minut, nebo dokud není rýže uvařená a tekutina absorbovaná. Občas zamíchejte, aby se zabránilo hoření a přilepení.
10. V posledních 5-10 minutách vaření přidejte směs zeleniny do rýže a promíchejte.
2. Příprava pikantně grilovaných krevet:
1. Ve míchací míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, nasekaný česnek, uzenou papriku, sůl a pepř.
2. Přidejte krevety do mísy a promíchejte, aby byly rovnoměrně potřeny marinádou. Nechte je odpočívat asi 10 minut.
3. Předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu.
4. Grilujte krevety asi 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud nejsou průhledné a nezískají pěkný závoj.
3. Sestavení a servírování:
1. Jakmile je rýže Jollof uvařená, rozemněte ji vidličkou a odstraňte bobkové listy.
2. Rýži servírujte na velké podnosy nebo jednotlivé talíře a ozdobte ji grilovanými krevetami.
3. Ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželkou a vychutnejte si svou lahodnou rýži Jollof s pikantně grilovanými krevetami!
Toto jídlo je dokonalou kombinací syté rýže a chutných krevet, které vaše hosty ohromí a uspokojí.