Srdcový maďarský guláš: Chutný a úžasný guláš, který vám zahřeje duši
Maďarský guláš je tradiční, srdcový guláš pocházející z Maďarska. Tento robustní pokrm obsahuje něžné hovězí maso, sladkou papriku a směs zeleniny, což ho činí ideální jídlem k zahřátí v chladný den. S jeho bohatými chutěmi a aromatickými kořeními je maďarský guláš oblíbeným pokrmem po celém světě.
Suroviny:
- 2 libry hovězí kližka, nakrájené na kostky 2,5 cm
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 velké cibule, jemně nasekané
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce sladké maďarské papriky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 4 šálky hovězího vývaru
- 2 velké mrkve, nakrájené
- 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 zelená paprika, nakrájená
- Sůl a pepř podle chuti
- Nakrájená čerstvá petržel na ozdobu (volitelné)
Příprava:
- V hrnci nebo holandském hrnci zahřejte rostlinný olej na středně vysokou teplotu. Přidejte kostky masa a smažte je, dokud nezezltnou ze všech stran. Míso s masem odeberte z hrnce a odložte stranou.
- Do stejného hrnce přidejte nasekanou cibuli a orestujte ji, dokud není měkká a průhledná, asi 5-7 minut. Přidejte prolisovaný česnek a restujte další minutu, dokud voní.
- Zamíchejte do cibule a česneku sladkou maďarskou papriku a kmín, zajistěte, aby byly dobře obaleny kořením.
- Přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte. Vraťte maso zpět do hrnce a nalijte hovězí vývar. Nechte směs zakuhat, poté snižte teplotu na minimum. Zakryjte a vařte 1 hodinu.
- Po 1 hodině přidejte pokrájenou mrkev, brambory a nakrájené papriky do hrnce. Ochutnejte solí a pepřem. Pokračujte v vaření dalších 30-45 minut, nebo dokud nebude zelenina měkká a maso jemné.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření. Pokud je guláš příliš hustý, můžete přidat trochu více hovězího vývaru, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Podávejte horké, ozdobené nasekanou čerstvou petrželí, pokud chcete. Vychutnejte si tento srdcový maďarský guláš s kouskem křupavého chleba nebo s vajíčkovými nudlemi.
The source of the article is from the blog macnifico.pt