Jamaické Jerk kuře: Chuťová cesta kořeními
Jamaické Jerk kuře je oblíbené jídlo, které nabízí lákavou škálu koření a chutí. Pocházející z Jamajky, toto jídlo zahrnuje marinování kuřete ve výrazné směsi bylinek a koření, následně grilování k dokonalosti. Výsledkem je dýmovitý, pikantní a naprosto lahodný kousek kuřete, který přetéká karibskými chutěmi.
Suroviny:
– 4 kuřecí stehna nebo křidélka
– 2 lžíce olivového oleje
– 4 stonky jarní cibulky, nasekané
– 1 cibule, nasekaná
– 1 lžíce čerstvých lístků tymiánu
– 2 lžičky mletého maštěnku
– 1 lžička mleté skořice
– 1 lžička mletého muškátového oříšku
– 1 lžička mletého černého pepře
– 1 lžička soli
– 2 lžičky hnědého cukru
– 2 habanero papričky, zbavené semínek a nasekané
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
– Šťáva z 2 limetek
– 1/4 šálku sójové omáčky
– 1/4 šálku bílého octa
Postup:
1. Ve mixéru nebo food procesoru smíchejte jarní cibulku, cibuli, čerstvý tymián, maštěnek, skořici, muškátový oříšek, pepř, sůl, hnědý cukr, habanero papričky, česnek, zázvor, limetkovou šťávu, sójovou omáčku a bílý ocet. Mixujte, dokud nedostanete hladkou pastu.
2. Kuře dejte do velkého nepropustného sáčku nebo mělké mísy. Přelijte kuře marinádou, aby byl každý kousek dobře obalen. Sáček uzavřete nebo mísku zakryjte a nechte v lednici minimálně 4 hodiny, nebo nejlépe přes noc pro nejlepší chuť.
3. Gril předehřejte na středně vysokou teplotu. Kuře vyjměte z marinády, odstraňte přebytečnou část.
4. Grilujte kuře, občas obracet, asi 25-30 minut, nebo dokud není kuře propečené a nemá pěkně zesklovatělou kůrku. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 165°F (74°C).
5. Po upečení vyjměte kuře z grilu a nechte chvilku odpočívat před podáváním.
6. Podávejte Jamaica
Jerk kuře s tradičními přílohami jako je rýže s hrachem, coleslaw nebo smažené plantány.
Užijte si bohaté a pikantní chutě Jamaického Jerk kuřete, jídlo které vás s každým soustem přenes