Luštěnina z divoké rýže s dýní zimní
Tento sytý a barevný pokrm kombinuje ořechovou chuť divoké rýže s přirozenou sladkostí dýně, čímž vytváří uspokojivý a barevný přílohu či hlavní chod. Přidání aromatických bylinek, opečených ořechů a sušených brusinek přidává vrstvy textury a chuti, díky nimž je ideální pro sváteční setkání nebo útulné večerní jídlo.
Suroviny:
- 1 hrnek divoké rýže
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 1 malá dýně hokaido (asi 2 hrnky), oloupaná a nakrájená na kostičky
- 1 malá cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 hrnku sušených brusinek
- 1/2 hrnku nasekaných opečených pekanových ořechů
- 2 lžíce nasekané čerstvé petržele
Postup:
- V hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu. Přidejte divokou rýži, snižte teplotu, přiklopte poklicí a vařte 45 až 50 minut, dokud rýže není měkká a většina tekutiny se neabsorbuje. Odklopte, odlijte přebytečnou tekutinu a odložte.
- Zatímco se rýže vaří, předehřejte troubu na 200°C.
- Na plechu smíchejte nakrájenou dýni hokaido s 1/2 lžičky olivového oleje, kmínem, skořicí, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Rozprostřete dýni do jedné vrstvy a pečte 20 až 25 minut, nebo dokud není měkká a lehce zezlá, při míchání v polovině doby.
- Na pánvi rozehřejte zbývající 1/2 lžičky olivového oleje na střední teplotu. Přidejte nasekanou cibuli a restujte 3 až 4 minuty, nebo dokud změkne. Přidejte česnek a restujte další minutu, dokud voní.
- Naaranžujte vařenou divokou rýži, pečenou dýni, sušené brusinky a opečené pekanové ořechy. Vařte 2 až 3 minuty, nebo dokud se vše zahřeje. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Stáhněte z tepla a vmíchejte nasekanou petržel. Podávejte teplé nebo v pokojové teplotě jako přílohu nebo hlavní chod.