Pečená ziti al forno s ricottou, mozzarellou a italskou uzenou klobásou
Pečená ziti je klasické italsko-americké jídlo, které skvěle kombinuje těstoviny ziti, bohatou marinádu, krémovou ricottu, roztomilou mozzarellu a chutnou italskou uzenou klobásu. Těstoviny jsou pečené do dokonalosti, což vytváří teplé a pohodlné jídlo ideální pro rodinná setkání nebo útulný večer doma.
Ingredience:
Pro omáčku:
• 450 g mírné italské uzené klobásy, bez strouhání
• 1 polévková lžíce olivového oleje
• 1 střední cibule, nasekaná
• 4 stroužky česneku, nasekané
• 1 plechovka (800 g) strouhaných rajčat
• 1 plechovka (420 g) rajčatové omáčky
• 1 plechovka (170 g) rajčatové pasty
• 2 lžičky cukru
• 2 lžičky sušeného bazalku
• 2 lžičky sušeného oregana
• 1 lžička soli
• 1/2 lžičky pepře
Pro těstoviny a směs sýra:
• 450 g těstovin ziti
• 425 g ricotty
• 3 šálky strouhané mozzarelly
• 1 šálek strouhaného parmazánu
• 1 velké vejce, lehce rozšlehané
• 2 lžíce nasekaného čerstvého petržele (nepovinné)
Postup:
1. Příprava omáčky:
Na pánvi nebo v holandském hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte italskou klobásu a smažte, dokud nezezlátne, přitom ji rozdělujte lžící. Klobásu vyndejte z pánve a odložte stranou. Do téže pánve přidejte nastrouhanou cibuli a restujte, dokud se nestane průhlednou, asi 5 minut. Přidejte nastrouhaný česnek a restujte další minutu. Vmíchejte strouhaná rajčata, rajčatovou omáčku, rajčatovou pastu, cukr, bazalk, oregano, sůl a pepř. Vraťte klobásu do pánve, ztlumte oheň na minimum a nechte omáčku vařit přibližně 30 minut, občas promíchávejte.
2. Uvaření těstovin:
Zatímco omáčka vaří, uvařte těstoviny ziti ve velkém hrnci osolené vroucí vody podle návodu na balení, dokud budou právě al dente. Těstoviny sceďte a odložte.
3. Příprava směsi sýra:
V míse smíchejte ricottu, 2 šálky strouhané mozzarelly, 1/2 šálku strouhaného parmazánu, rozšlehané vejce a nakrájenou petrželku (pokud používáte).
4. Sestavení jídla:
Předehřejte troubu na 190°C. Na dno velké zapékací mísy rozetřete vrstvu masové omáčky. Položte na ni polovinu uvařených ziti. Rozetřete polovinu směsi sýra přes ziti a potom další vrstvu omáčky. Opakujte s druhou polovinou ziti, směsi sýra a omáčky. Na povrch rozetřete zbývající 1 šálek strouhané mozzarelly a zbývající 1/2 šálku strouhaného parmazánu.
5. Pečení:
Zapékací mísu zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě po dobu 30 minut. Po 30 minutách odstraňte alobal a pečte dalších 15 minut, dokud sýr neroztaje a nezačne lehce hnědnout.
6. Podávání:
Nechejte pečené ziti chvíli vychladnout před podáním. Pokud chcete, ozdobte další nasekanou čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!