Plněné papriky s kvinoou a čočkou: Výživná a chutná lahůdka
„`html
Tento sytý a výživný pokrm kombinuje bílkovinami nabité dobroty kvinoi a čočkou s jasnými chutěmi paprik. Je ideální pro zdravé jídlo, které je zároveň syté a chutné. Papriky slouží jako jídelní misky, drží v sobě sýrovou směs, která je dochucena dokonalostí. Tento recept je skvělou volbou pro vegetariány a je také bezlepkový.
Suroviny:
- 4 velké papriky (libovolné barvy)
- 1 hrnek uvařené kvinoi
- 1 hrnek uvařené čočky
- 1 středně velká cibule, nakrájená na kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 rajče, nakrájené na kousky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku nastrouhaného sýra (volitelné)
- Čerstvá petrželka k podávání
Postup:
- Předehřejte troubu na 190°C (375°F).
- Uřízněte vrcholy paprik a odstraňte semena a blány. Dejte stranou.
- Na velké pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, osmažte do zčervenání a vydání vůně (asi 3-4 minuty).
- Přidejte nakrájené rajče na pánev a vařte další 2 minuty.
- Zamíchejte uvařenou kvinoi a čočku, pak přidejte kmín, papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a vařte dalších 5 minut, aby chutě spojily.
- Plňte každou papriku směsí kvinoi a čočky, naplnte je hojně.
- Pokud chcete, posypete každou plněnou papriku trochou nastrouhaného sýra.
- Položte plněné papriky do pekáčku. Přidejte trochu vody na dno pekáče, aby se papriky během pečení podusily.
- Přikryjte pekáč fólií a pečte v předehřáté troubě po dobu 30 minut.
- Odeberte fólii a pečte dalších 10-15 minut, nebo dokud papriky nejsou měkké a sýr neroztavený a bublající (pokud používáte).
- Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte teplé.
Užijte si plněné papriky s kvinoou a čočkou s přílohou salátu nebo lehkou polévkou pro kompletní, zdravé jídlo!
„`
https://youtube.com/watch?v=ww20gRuGPiA