Ratatouille – Klasická francouzská zeleninová směs
Ratatouille je tradiční provensálské francouzské dušené zeleninové jídlo, pocházející z Nice. Je také oblíbenou volbou pro zdravé vegetariánské jídlo plné čerstvých a živých chutí letní zeleniny jako cuketa, papriky, lilek a rajčat.
Suroviny:
- 2 střední cukety, nakrájené na kolečka
- 1 střední lilek, nakrájený na kolečka
- 1 paprika (červená nebo žlutá), nakrájená na proužky
- 4 zralá rajčata, nasekaná
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1/4 hrnku extra panenský olivový olej
- 2 lžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
- 1/4 hrnku čerstvého bazalku, nasekaného
- Sůl a <b.pepř dle chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Na velké pánvi, kterou lze dát do trouby zahřejte 2 lžíce olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte přibližně 5 minut, dokud nebude měkká a průhledná.
- Přidejte nasekaný česnek a vařte další 1-2 minuty, dokud nebude voňavý.
- Sunděte pánev z ohně a vytvořte na sobě vrstvy nakrájených cuket, lilku, proužků papriky a nasekaných rajčat.
- Na celé jídlo zakápněte zbývající olivový olej.
- Dejte pánev do předehřáté trouby a pečte po dobu 35-40 minut, nebo dokud zelenina nebude měkká a lehce zhnědlá.
- Sunděte pánev z trouby a nechte mírně vychladnout. Před podáváním ozdobte čerstvým bazalkem.
<li.Prosypejte tymián, sůl a pepř přes uspořádanou zeleninu.
Podávejte Ratatouille teplou nebo pokojové teploty a užijte si chuť francouzské kulinární tradice s každým soustem! Skvěle se hodí jako hlavní jídlo nebo jako příloha k doplnění vašeho oblíbeného proteinu.