Pikantní italská lilková parmazánka
Pikantní italská lilková parmazánka je klasické italsko-americké jídlo, které se skládá z křupavých, vysmažených plátků lilku v capí omáčce posypaných rozpuštěným sýrem. Jedná se o syté a chutné vegetariánské jídlo, které lze podávat jako hlavní chod. Přidání pikantní italské kořenící směsi mu dodává pikantní chuť, což z něj dělá oblíbenou volbu jak na rychlé večeře, tak na speciální příležitosti.
Suroviny:
– 2 středně velké lilky, nakrájené na 1/4-inch plátky
– 1 šálek hladké mouky
– 3 velká vejce, rozšlehaná
– 2 šálky strouhanky
– 1 šálek strouhaného parmazánu
– 2 lžíce italského koření
– 3 šálky capí omáčky
– 2 šálky strouhaného mozzarelly
– 1/4 šálku nasekané čerstvé bazalky (volitelné)
– Sůl a pepř podle chuti
– Olivový olej na smažení
Postup:
1. Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
2. Plátky lilku posolte a nechte je asi 30 minut odstát, aby vytáhly přebytečnou vlhkost. Opláchněte a osušte papírovým ubrouskem.
3. Připravte si stanici na obalování se třemi mělkými miskami: jednu s moukou, jednu s rozšlehanými vejci a jednu s směsí strouhanky, strouhaného parmazánu a italského koření.
4. Každý plátek lilku nejprve obalte v mouce, poté ponořte do rozšlehaných vajec a nakonec obalte ve směsi strouhanky. Lehce přitlačte, aby byl povlak rovnoměrný.
5. Ohřejte olivový olej na velké pánvi na středně vysoké teplotě. Smažte plátky lilku po dávkách, dokud nebudou zlatavé a křupavé, asi 2-3 minuty na každou stranu. Přesuňte na talíř s papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečný olej.
6. Na pekáč rozetřete tenkou vrstvu capí omáčky. Položte smažené plátky lilku přes omáčku. Na ně naklaďte další vrstvu omáčky a hojně posypte strouhaným mozzarellou. Opakujte vrstvy, dokud nebudou použity všechny plátky lilku, zakončete vrstvou omáčky a sýru nahoře.
7. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut, nebo dokud sýr nezačne bublat a zezlátnout.
8. Vyjměte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Podle chuti ozdobte nasekanou čerstvou bazalkou.
9. Podávejte horké s přílohou z těstovin nebo s čerstvým zeleným salátem.
Dobrou chuť k pikantní italské lilkové parmazánce!