Ratatouille: Klasické francouzské zeleninové směsi

2024-07-09
Ratatouille: A Classic French Vegetable Medley

Ratatouille: Klasický francouzský zeleninový směs

Ratatouille je tradiční francouzské provenčálské dušené zeleninové jídlo pocházející z Nice. Toto živé a syté jídlo přináší medley letní zeleniny, jako jsou rajčata, cukety, lilek a papriky, které se všechny vaří společně s vonnými bylinkami. Jedná se o všestranné jídlo, které lze konzumovat jako přílohu, hlavní chod nebo dokonce jako přílohu k grilovanému masu.

Ingredience:

2 středně velké lileky (nakrájené na kostky)
2 středně velké cukety (nakrájené na plátky)
1 velká žlutá paprika (nakrájená na proužky)
1 velká červená paprika (nakrájená na proužky)
4 velká rajčata (oloupaná, oloupaná a nasekaná)
1 velká cibule (nadrobno nakrájená)
3 stroužky česneku (nastrouhané)
1/4 šálku olivového oleje
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušeného bazalku
Sůl a černý pepř (podle chuti)
Čerstvé lístky bazalky (na ozdobu)

Postup:

1. Příprava zeleniny:
– Nakrájejte lileky, cukety a papriky podle uvedeného popisu. Dejte každou zeleninu do samostatných mís.

2. Orestujte cibuli a česnek:
– Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezměkne.

3. Přidejte rajčata:
– Vmíchejte nasekaná rajčata a nechte je vařit a uvolňovat šťávy po dobu asi 5 minut.

4. Uvařte zeleninu:
– V jiném velkém hrnci rozehřejte zbývající olivový olej na středním ohni. Přidejte lileky a vařte, dokud nezačnou změkčovat.
– Přidejte cukety a papriky do hrnce s lilky. Vařte dalších 5-7 minut za občasného míchání.

5. Spojte a poduste:
– Přendejte restovanou cibuli, česnek a rajčata do hrnce se zeleninou. Vmíchejte sušený tymián, oregano a bazalku. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
– Snížte teplotu na minimum, přiklopte hrnec a nechte směs dusit asi 30-35 minut, dokud zelenina změkne a chutě se spojí.

6. Podávání:
– Před podáním ozdobte čerstvými lístky bazalky. Ratatouille můžete podávat horké, v pokojové teplotě nebo dokonce chlazené.

Vychutnejte si své Ratatouille jako lahodný hlavní chod s křupavým chlebem nebo jako chutnou přílohu k jakémukoli jídlu!

Don't Miss

Deliciously Hearty Slow-Cooked White Bean and Ham Soup with Savory Herbs

Vlahá polévka z bílých fazolí a šunky s aromatickými bylinkami dusená na mírném ohni

Výborně sýrově dochucená polévka se bílými fazolemi a kýtem Tato
Quinoa BBQ Stuffed Bell Peppers: A Flavorful Gluten-free Delight

Plněné papriky sekvánem BBQ: Chutná bezlepková lahůdka

Plněné papriky s quinoou a BBQ omáčkou: Chutné bezlepkové lahůdky