Teplý karamelový koláč se sušenými fíky a vlašskými ořechy: Pohlcující pochoutka se skvostným křupavým twistem
Tento teplý karamelový koláč se sušenými fíky a vlašskými ořechy je lahodným pohoštěním, které kombinuje sladkost karamelu, bohatou chuť fíků a nádherný křupavý dojem vlašských ořechů. Je ideální na dezert nebo útulné odpolední čajování. Manželství těchto ingrediencí vytváří pohlcující dezert, který je zároveň jedinečný a uspokojující.
Receptura:
Ingredience:
- 1 hrnek sušených fíků, nasekaných
- 1 hrnek vroucí vody
- 1 lžička jedlé sody
- 1 3/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 hrnku nesoleného másla, měkkého
- 1 hrnek krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- Karamelová omáčka (koupená nebo domácí)
Instrukce:
- Předehřejte troubu na 175°C. Vymažte a vysypte moukou 9-palcový kulatý dortový plech.
- Příprava fíků: V malé míse smíchejte nasekané fíky s vroucí vodou. Přidejte sodu a nechte 15 minut odstát, aby se fíky změkly.
- Smíchejte suché ingredience: Ve středně velké misce smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
- Vymíchejte máslo a cukr: Ve velké míse šlehejte máslo s cukrem elektrickým šlehačem do světlé a nadýchané konzistence. Postupně přidávejte vejce po jednom, dobře míchejte po každém přidání. Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Spojte směsi: Postupně přidejte směs mouky do směsi s máslem střídavě s fíkovou směsí. Začněte a končete směsí mouky. Nepřemíchejte.
- Obraťte vlašské ořechy do těsta: Opatrně vmíchejte nasekané vlašské ořechy do těsta.
- Zapečte koláč: Nalijte těsto do připraveného dortového plechu. Pečte 35-40 minut nebo dokud nevyschne zapíchnutí jehlou do středu koláče.
- Nechejte koláč vychladnout: Nechte koláč vychladnout v plechu 10 minut, poté ho vyklopte na mřížku, aby zcela vychladl.
- Přelijte karamelovou omáčkou: Jakmile je koláč vychlazen, hojně ho přelijte karamelovou omáčkou.
Užijte si svůj Teplý karamelový koláč se sušenými fíky a vlašskými ořechy s horkou šálkou čaje nebo kávy pro dokonalý pohlcující dezert!