„`html
Jammy fig a jogurtový koláč: Výtečná sladkost
Tento jammy fig a jogurtový koláč je lahodná a jedinečná pochoutka, která spojuje přirozenou sladkost fíků s krémovou kyselostí jogurtu. Křehký koláčový korpus poskytuje dokonalou základnu pro lahodnou fíkovou marmeládu a jogurtovou náplň, čímž se stává elegantním a lákavým pohoštěním pro jakoukoli příležitost. Kombinace textur a chutí jistě imponuje vašim hostům a zanechá je toužící po více.
Suroviny:
- 1 1/2 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku studené nesolené másla nakrájeného na kostky
- 1 velké žloutek
- 2 lžíce studené vody
- 1 šálek fíkové marmelády
- 1 1/2 šálku řeckého jogurtu
- 1/4 šálku medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Čerstvé fíky, nakrájené (jako ozdoba)
- Čerstvé lístky máty (volitelné, jako ozdoba)
Příprava:
- Začněte přípravou koláčového těsta. Ve food procesoru smíchejte mouku, cukr a sůl. Mixujte.
- Přidejte studené nakrájené máslo do food procesoru a mixujte, dokud se směs nepodobá hrubým drobkám.
- V malé míse smíchejte žloutek a studenou vodu. Přidejte tuto směs do food procesoru a mixujte, dokud těsto začne držet pohromadě.
- Vyndejte těsto na lehce pomoučený povrch a vytvarujte ho do disku. Zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 30 minut v lednici.
- Předehřejte troubu na 175°C. Vyválejte těsto na lehce pomoučeném povrchu a vsuňte ho do 9palcové formy na tarta, ořízkněte případný přebytek těsta. Dno propíchejte vidličkou a vyložte pergamenovým papírem. Naplňte pečicím těstem nebo sušenými fazolemi.
- Koláč pečte 15 minut, pak odeberte pergamenový papír a těžiště a pečte dalších 10 minut, nebo dokud zlatavý. Nechte úplně vychladnout.
- Rovnoměrně rozetřete fíkovou marmeládu na vychlazený koláčový korpus.
- V míse ušlehejte dohromady řecký jogurt, med a vanilkový extrakt dohladka. Rozetřete této směsí přes vrstvu fíkové marmelády.
- Rovnoměrně rozmístěte čerstvé plátky fíků na vrchu jogurtové náplně jako krásnou ozdobu. Přidejte čerstvé lístky máty, pokud chcete.
- Koláč dejte alespoň na 1 hodinu do lednice před podáním, aby chutě do sebe zapadly a koláč se zpevnil.
Návrh servírování:
Podávejte jammy fig a jogurtový koláč chlazený. Skvěle ladí s bylinkovým čajem nebo sklenkou dezertního vína. Tento lahodný koláč je ideální pro speciální večeře, brunche nebo kdykoliv chcete ohromit své hosty výjimečným dezertem.
„`