Steak New York s omáčkou z whiskey a pepře: Vycházející kulinářská klasika
Steak New York s omáčkou z whiskey a pepře je luxusní a pikantní pokrm, který se vyznačuje jako opravdová kulinářská klasika. S robustní chutí dokonale opečeného steaku New York strip, který doplňuje bohatá sametová omáčka z whiskey a pepře, tento hlavní chod určitě imponuje. Omáčka přidává hluboce aromatický rozměr, který zvýrazňuje přirozenou chuť masa, čímž se stává dokonalou volbou pro speciální příležitosti nebo pro rozkošný pokrm.
Ingredience ###
Na steak:
• 2 plátkové steaky New York, asi 2,5 cm tlusté
• Sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce másla
Na omáčku z whiskey a pepře:
• 1/2 šálku whiskey (jako je bourbon)
• 1 lžíce celých černých pepřových kuliček, rozdrcených
• 1/2 šálku hovězího vývaru
• 1/2 šálku smetany ke šlehání
• 1 lžíce dijonské hořčice
• 1 malá šalotka, jemně nasekaná
• 1 lžíce másla
• Sůl, podle chuti
Postup ###
1. Příprava steaků:
• Steaky vyjměte z lednice alespoň 30 minut před vařením, aby se dostaly na pokojovou teplotu. Obejte obě strany hojně solí a čerstvě mletým černým pepřem.
2. Příprava steaků:
• Rozehřejte olivový olej a máslo v hluboké pánvi nebo železné pánvi na středně vysokou teplotu. Jakmile se máslo rozpustí a pánev se zahřeje, položte steaky do pánve. Vařte asi 4-5 minut na každé straně pro středně propečené, nebo upravte dobu podle vaší preferované míry propečení.
• Jakmile jsou steaky uvařené podle vašeho gusta, vyjměte je z pánve a dejte stranou na talíř. Nechte volně přikryté fólií, aby zůstaly teplé.
3. Příprava omáčky z whiskey a pepře:
• Ve stejné pánvi přidejte jemně nasekanou šalotku a vařte na střední teplotě, dokud nezměkne, asi 2 minuty.
• Opatrně přidejte whiskey do pánve a nechte ji 2-3 minuty vařit, aby alkohol odpařil a tekutina se mírně zredukovala.
• Přidejte rozdrcené černé pepřové kuličky a hovězí vývar do pánve. Přiveďte směs k varu a vařte dalších 3-4 minuty.
• Přidejte smetanu ke šlehání a dijonskou hořčici do pánve, nechte omáčku vařit a zahustit asi 2-3 minuty. Ochutnejte sůl podle chuti.
• Za stálého míchání vmíchejte zbývající lžíci másla, dokud se zcela nerozpustí a plně se začlení do omáčky.
4. Servírování:
• Uspořádejte uvařené steaky na servírovací talíře a přelijte je omáčkou z whiskey a pepře. Podávejte okamžitě s vaší oblíbenou přílohou, jako jsou brambory na mateřském mléku nebo pečená zelenina.
Užijte si tento rozkošný a chutný Steak New York s omáčkou z whiskey a pepře!