Zagrebský treska a bramborovka, tradiční chorvatské jídlo, je oslavováno pro své jemné a přesto lahodné chutě. Kombinace čerstvých filetů tresky a něžných brambor vytváří harmonii textur a chutí, která je jak pohodlná, tak chutná. Toto jídlo přinese na váš stůl nádech Středomoří, obohacený aromatickými bylinkami a špetkou citrónové kůry. Perfektní pro sytou rodinnou večeři, toto jídlo je nejen uspokojivé, ale také potěšení pro chuťové buňky.
Suroviny:- 4 filety tresky (asi 150g každý)- 800 g brambor- 1 velká cibule, jemně nasekaná- 3 stroužky česneku, drcené- 1 citrón (kůra a šťáva)- 100 ml suchého bílého vína- 2 lžíce olivového oleje- Čerstvá petržel, nasekaná (na ozdobu)- Sůl a pepř podle chuti- Volitelně: špetka uzené papriky pro extra chuť
Postup:
1. **Příprava brambor:** - Oloupejte a nakrájejte brambory na tenké plátky. - V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a vařte bramborové plátky asi 5-7 minut, dokud začnou změkčovat. Sceďte a dejte stranou.
2. **Předehřejte troubu:** - Předehřejte troubu na 180°C (350°F).
3. **Příprava pekáč:** - Na velký pekáč pokapejte 1 lžíci olivového oleje. - Na dno pekáče rovnoměrně rozmístěte předvařené bramborové plátky.
4. **Orestujte cibuli a česnek:** - Na pánvi zahřejte 1 lžíci olivového oleje na středním ohni. - Přidejte nasekanou cibuli a vařte dozlatova, asi 5 minut. - Přidejte drcený česnek a vařte další minutu za častého míchání.
5. **Přidejte víno a citrón:** - Nalijte bílé víno a nechte provařit pár minut. - Přidejte citronovou kůru a šťávu a vše dobře promíchejte.
6. **Vrstvení filetů:** - Položte filety tresky na vrchol vrstvy brambor v pekáči. - Zalijte cibulově-česnekovo-vinnou směsí přes tresku a brambory, zajistěte, aby bylo vše rovnoměrně pokryto.
7. **Pečte:** - Zakryjte pekáč a pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, nebo dokud nebude ryba propečená a brambory měkké.
8. **Dokončovací úpravy:** - Odstraňte fólii a nechte jídlo péct odkryté dalších 5 minut, nechte, aby se vrchní část trochu zazlatila. - Volitelně: Před posledními 5 minutami posypte na jídlo špetkou uzené papriky pro dodatečnou chuť.
9. **Ozdoba a podávání:** - Vyjměte jídlo z trouby a nechte chvíli odpočinout. - Před podáváním ozdobte čerstvě nasekanou petrželí.
Užijte si tuto výtečnou zalíbení se zagrebským treskem a bramborovým pohlazením s sklenkou svého oblíbeného bílého vína a křupavou zeleninovou salátem pro kompletní jídlo.
Please share by clicking this button!
Visit our site and see all other available articles!