Rougail Saucisse: Chuťově bohatý kreolský guláš se silně kořeněnými klobásami a aromatickými bylinkami
Rougail Saucisse je tradiční kreolské jídlo pocházející z francouzského ostrova Réunion. Tento sytý guláš z klobás spojuje pikantní klobásy s bohatou rajčatovou omáčkou obohacenou aromatickými bylinkami a kořením. Obvykle se podává s rýží, čímž vytváří jídlo plné pohody a uspokojení, skvělé na jakoukoli příležitost.
Ingredience:
- 500g uzených klobás (např. Andouille nebo jiné pikantní klobásy)
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- Kousek zázvoru, velikosti 2,5 cm, nastrouhaný
- 4 velká rajčata, nakrájená
- 2 zelené papričky, nakrájené (podle chuti)
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
- 3 lžíce rostlinného oleje
- Sušená koriandr, nasekaná (na ozdobu)
- Vařená rýže, k podávání
Postup:
- Nejprve propíchněte klobásy vidličkou a vařte je ve vodě asi 10 minut. Tím se odstraní něco z přebytečného tuku a zajistí se rovnoměrné uvaření. Nechte je okapat a vychladnout, pak je nakrájejte na tlusté plátky.
- V velkém hrnci nebo nizozemském kotlíku zahřejte rostlinný olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a orestujte do sklovata, asi 5 minut.
- Přidejte nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor do hrnce, promíchejte další 2 minuty, dokud nezačnou vonět.
- Přidejte nakrájená rajčata, zelené papričky, kurkumu, kmín, koriandr a tymián. Vařte asi 10 minut, nechte rajčata rozpadnout a koření se prolnout.
- Přidejte nakrájené klobásy do hrnce, promíchejte. Snížte teplotu na minimum a nechte guláš 20-30 minut dusit, aby se rozvinuly chutě a omáčka zhoustla. Osolte a opepřete podle chuti.
- Jakmile se guláš zahustí podle vašeho gusta, sundejte ho z tepla. Ozdobte čerstvě nasekaným koriandrem.
- Podávejte horký Rougail Saucisse na vrstvě vařené rýže. Užijte si tohoto robustního kreolského jídla s dokonalou rovnováhou koření a syté klobásy.
Rougail Saucisse si jistě získá srdce všech milovníků silných chutí a pohodových gulášů. Aromatické koření a kouřová klobása vytvářejí jídlo bohaté na chuť a tradici.