Žhavý Zigni: Pikantní eritrejský hovězí guláš
Zigni je tradiční eritrejský hovězí guláš, který se pomalu vaří do dokonalosti s kořením zahrnujícím berbere – základní směs koření v eritrejské a etiopské kuchyni. Toto jídlo je slavné pro své silné chutě a hustou, pikantní omáčku a obvykle se podává s injerou, druhem kyselého chleba.
Ingredience:
Pro směs berbere koření:
– 1/4 šálku papriky
– 1 lžíce kajenského pepře
– 2 lžičky mletého zázvoru
– 1 lžička mletého kardamomu
– 1 lžička mletého římského kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička fenugreek semínek
– 1 lžička mletého nového koření
– 1 lžička skořice
– 1/4 lžičky mletého hřebíčku
– 1/4 lžičky muškátového oříšku
– 1/2 lžičky soli
Pro guláš:
– 2 libry hovězího masa, nakrájeného na kousky
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 velké cibule, jemně nasekané
– 4 stroužky česneku, rozmačkané
– 1 kousek zázvoru (asi 2,5 cm), nakrájeného na drobno
– 2 lžíce směsi berbere koření (více, pokud chcete víc kořenitější)
– 1 plechovka (14,5 oz) drcených rajčat
– 1 šálek hovězího vývaru
– Sůl a černý pepř podle chuti
– čerstvý koriandr nebo petržel, na ozdobu
Postup:
1. Připravte směs berbere koření: Smíchejte všechny koření pro směs berbere v misce. Dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně spojilo. Uchovávejte v uzavíratelné nádobě.
2. Opečte maso: Na pánvi zahřejte olivový olej na střední ohni. Přidejte kousky masa po částech a opečte je, dokud nezezrají ze všech stran. Maso odeberte z hrnce a odložte stranou.
3. Orestujte aromatické ingredience: Ve stejném hrnci přidejte nakrájené cibule a orestujte je do měkka a zlatavé barvy. Trvá to asi 10 minut. Přidejte prolisovaný česnek a zázvor a vařte další 2 minuty.
4. Přidejte koření a rajčata: Posypte směs berbere do hrnce, dobře promíchejte, aby se směs cibule dobře obalila. Vařte další minutu, aby koření uvolnilo svou vůni. Poté přidejte drcená rajčata a hovězí vývar. Dobře promíchejte.
5. Povařte: Vraťte opečené maso zpět do hrnce. Přiveďte guláš k varu, snižte teplotu na minimum a zakryjte. Nechte vařit asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud maso není měkké a omáčka zhoustne. Občas promíchejte a přidejte více vývaru, pokud je to potřeba. Ochutnejte a přidejte sůl a černý pepř podle chuti.
6. Podávejte: Ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželkou. Podávejte horké s injerou, rýží nebo chlebem, abyste mohli nasát do lahodné omáčky.
Tento pikantní a aromatický hovězí guláš jistě přinese do vaší jídelního stolu teplou atmosféru a představí vaše chuťové buňky živým chutím eritrejské kuchyně. Užijte si váš Žhavý Zigni!