Řecká Musaka: Klasická Směs Baklažánů, Mletého Masa a Krémové Béchamelové Omáčky
Řecká musaka je tradiční středomořské jídlo, které spojuje vrstvy baklažánů, bohaté masové omáčky a krémovou béchamelovou vrchní částku. Je to syté a chutné jídlo, ideální pro rodinná setkání nebo speciální příležitosti.
Suroviny:
– 3 velké baklažány
– Sůl k posypání
– Olivový olej na smažení
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 500 g mletého hovězího nebo skopového masa
– 2 stroužky česneku, nakrájené na jemno
– 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 1/2 šálku červeného vína (volitelně)
– 1 lžička mleté skořice
– 1 lžička sušeného oregána
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 šálky mléka
– 4 lžíce másla
– 4 lžíce hladké mouky
– 1/4 lžičky mleté muškátové skořice
– 1 šálek nastrouhaného parmazánu
– 2 vejce, rozšlehaná
Postup:
1. Příprava Baklažánů:
– Nakrájejte baklažány na kolečka tlustá 1/2 palce.
– Posypte kolečka solí a nechte je 30 minut odstát, aby se vykreslila hořkost. Opláchněte a osušte.
– Na pánvi rozpalte olivový olej a smažte kolečka baklažánu dozlatova na obou stranách. Dejte je na papírové ubrousky, aby se odkáplo přebytečné olej.
2. Příprava Mleté Omáčky:
– Na velké pánvi rozehřejte trochu olivového oleje na střední plamen. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte do změknutí.
– Přidejte mleté maso a smažte do doby, než zhnědne. Vmíchejte česnek a smažte další minutu.
– Vmíchejte krájená rajčata, rajčatový protlak, červené víno (pokud používáte), skořici, oregáno, sůl a pepř. Vařte 20-30 minut, dokud se omáčka nezahuťuje.
3. Příprava Béchamelové Omáčky:
– Ve hrnci rozpusťte máslo na středním plameni. Vmíchejte mouku a vařte pár minut.
– Postupně za stálého míchání vmíchejte mléko, ujistěte se, že nejsou hrudky. Pokračujte v vaření, dokud se omáčka nezahuťuje.
– Sundejte z ohně a vmíchejte muškátovou skořici a polovinu nastrouhaného parmazánu. Nechte mírně vychladnout, pak vmíchejte rozšlehaná vejce.
4. Sestavení Musaky:
– Troubu předehřejte na 180°C (350°F).
– V jednom velkém pekáči seřaďte polovinu osmažených koleček baklažánu v jedné vrstvě.
– Rovnoměrně rozetřete mletou omáčku přes baklažány.
– Přidejte další vrstvu zbývajících koleček baklažánu na vrch mleté omáčky.
– Béchamelovou omáčku nalijte přes vrchní vrstvu baklažánu, rovnoměrně ji rozetřete. Na vrch posypte zbývajícím nastrouhaným parmazánem.
5. Pečení a Servírování:
– Pečte v předehřáté troubě po dobu 45 minut, nebo dokud nebude vrchní část zlatavá a bublinkatá.
– Nechejte musaku chvíli vychladnout před podáváním, aby se vrstvy usadily.
Nechuťte si svou lahodnou řeckou musaku s přílohou salátu a křupavým chlebem!