Řízkáme Jessiho večeři: Nový twist na ikonickou italskou pastu

Vítejte u série “Jesse řeší večeři”, ve které sdílí náš šéfkuchař Jesse Szewczyk své nejlepší triky pro snadné vaření během pracovního týdne.

Internetové senzace ne vždy splňují očekávání. Šlehačková káva, duhové bagely a pochybná směs nazvaná vodka máslo jsou jen některé z virálních trendů, u kterých jsem nedávno byl zklamán. Ale existují také recepty, které se staly virálními z dobrého důvodu: Protože jsou opravdu vynikající. Pečený sýrový těstovinový pokrm – lahodná kombinace (jak už název napovídá) pečeného sýra smíchaného s těstovinami – je dokonalým příkladem. Další recepty, jako staromódní italský favorit pasta con ceci, obstály v testu času a zůstaly kulinářskými klasikami.

Když jsem přemýšlel o způsobech, jak inovovat své večeře ve všední dny, půjčil jsem si ze starého i nového něco a spojil to nejlepší z pečeného sýra s těstovinami a klasické pasty con ceci. Představuji vám: pečený sýrový těstovinový pokrm se cizrnama, snadný pokrm na všední den, který kombinuje novou internetovou senzaci s kulinářským klasikem. Zde je to, co jsem si půjčil (a změnil) z obou receptů, abych vytvořil ten nejlepší mix:

Základ: pasta con ceci
Nemusíte se trápit s jejich správným překladem, ať už použijete verzi s dochuceným olejem od Smitten Kitchen nebo šest ingrediencí podle Victorie Granoff. Vždy zůstává trio cizrny, rajčata a těstoviny.

Moje verze je jednoduchá a docela tradiční: vaříme ditalini (nejmenší trubičky) s cizrnama přímo v pánvi s rajčatovým protlakem, česnekem a hodně vody – není potřeba vaření zvlášť. Hojně osolený strouhaný parmazán přidává krémovou texturu a slanou chuť, která možná není tradiční, ale jistě je vítaná.

Příloha: pečený sýr (a pár zábavných ozdob)
Pečený sýr se stal hitem na TikToku v roce 2021, kdy každý tvůrce pekl kusy sýra spolu s rajčaty. Jeho úspěch spočíval ve slané a ostré chuti sýra kombinované se sladkými, smetanovými rajčaty, které se pekly naprosto bez práce; jednoduše to vše hodíte do pekáčku a dáte do trouby. Tento recept si půjčuje tyto samé chutě (a jednohrncový přístup) a místo rajčat používá sladké, omáčkové těstoviny s cizrnama – a s rovnocenným úspěchem. Stačí přidat na pasta con ceci plátky pečeného sýra a nechat péct.

Klíčem k vytvoření dokonalých kousků, které vydrží robustní těstoviny, je najít sýr prodávaný v celých kostkách alespoň o tloušťce 2,5 cm, nikoli tenké balení nebo rozemleté druhy. Tento velký blok je obvykle prodáván v oddělení luxusních sýrů většiny obchodů. Sýr položte na těstoviny, pečte, dokud se nesetře a pak zatáhněte na zlatavě hnědou. (Pokud najdete pouze tenké plátky, nezoufejte: Tenčí plátky možná nebudou tak dramatické, ale budou stejně vynikající.)

Jakmile je sýr opečený po obvodu a lehce vyhořelý, přidejte k pánvi hromadu čerstvých bylinek (nejraději kopr a petržel, ale jakékoli se hodí) a podávejte se šťouchaným citronem. Místo promíchávání pečeného sýra do těstovin si rád nechám sýr oddělený a vnímám jej spíše jako masitý doplněk. Toto vytváří dojemnou prezentaci, hodnou svátku, nebo lenivého úterý večeru. Výsledná pasta je tím nejlepším ze dvou světů, která přináší výhody dvou hodnotných internetových senzací v novém a snadno připravitelném balení.

FAQ:

1. Co je to pečený sýrový těstovinový pokrm?
Pečený sýrový těstovinový pokrm je kombinace pečeného sýra a těstovin. Je to oblíbený recept, který se stal virálním a je velmi chutný.

2. Jak se připravuje pečený sýrový těstovinový pokrm?
Pasta se vaří spolu s cizrnama v rajčatovém protlaku a vodě. Na těstoviny se přidá hojně osolený strouhaný parmazán a poté se na ně přidá plátky pečeného sýra. Pokrm se peče v troubě, dokud se sýr nesesype a nezíská zlatavou barvu.

3. Jaký sýr se používá pro pečený sýrový těstovinový pokrm?
Pro pečený sýrový těstovinový pokrm se doporučuje použít sýr prodávaný v celých kostkách alespoň o tloušťce 2,5 cm, ne rozemletý sýr. Ideální je najít sýr v oddělení luxusních sýrů v obchodě.

4. Jaké bylinky se přidávají k pečenému sýrovému těstovinovému pokrmu?
K pečenému sýrovému těstovinovému pokrmu se přidávají čerstvé bylinky, jako je kopr a petržel. Tyto bylinky se přidávají po upečení sýra a podávají se se šťouchaným citronem.

5. Jaký je výsledek pečení pečeného sýrového těstovinového pokrmu?
Výsledkem pečeného sýrového těstovinového pokrmu je chutná, krémová a zlatavě hnědá pasta s kousky pečeného sýra a čerstvými bylinkami. Je to vynikající kombinace internetových senzací.

Související odkazy:
Smitten Kitchen
Victoria Granoff