Jednoduchá vodka omáčka na těstoviny s prosciuttem

Potřebujete: ½ žluté cibule, jemně nasekané, 2 až 3 stroužky česneku, nasekané na malé kousky, 120 gramů prosciutta, nakrájeného na kousky, 1 konzervu (800g) rajčat San Marzano, která jste jemně rozmačkali rukama, 120 ml vodky, ¼ lžičky červené papriky, 160 ml smetany ke šlehání, 1 lžičku sušeného oregana, 60 gramů strouhaného parmazánu, sůl a pepř podle chuti, ¼ hrnku nastrouhaného čerstvého bazalku, 450 gramů těstovin penne, uvařených podle pokynů na obalu, vařící voda z těstovin

Krok 1: Na pánvi s trochou oleje rozehřejte žloutenku. Přidejte cibuli a prosciutto. Orestujte, dokud cibule nezměkne, asi 4 minuty. Přidejte česnek a červenou papriku nebo chilli a smažte směs další minutu.Krok 2: Vytáhněte pánev z ohně a přidejte rozmačkaná rajčata a vodku. Vraťte na střední vysokou teplotu a přiveďte k mírnému zaříznutí. Jakmile začne vařit, snižte teplotu na nízkou a nechte směs vařit za občasného míchání 15 minut. Do omáčky přidejte smetanu a oregano a zahřívejte 2 minuty. Přidejte parmazán a bazalku.Krok 3: Přidejte uvařené těstoviny do hrnce a dobře promíchejte. Pokud je omáčka příliš hustá, postupně ji zřeďte těstovinovou vodou. Podávejte teplé s dalším parmazánem a ozdobte více bazalky, pokud si přejete.

FAQ:

1. Co potřebuji na přípravu tohoto jídla?
Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat: ½ žluté cibule, jemně nasekané, 2 až 3 stroužky česneku, nasekané na malé kousky, 120 gramů prosciutta, nakrájeného na kousky, 1 konzervu (800g) rajčat San Marzano, která jste jemně rozmačkali rukama, 120 ml vodky, ¼ lžičky červené papriky, 160 ml smetany ke šlehání, 1 lžičku sušeného oregana, 60 gramů strouhaného parmazánu, sůl a pepř podle chuti, ¼ hrnku nastrouhaného čerstvého bazalku, 450 gramů těstovin penne, uvařených podle pokynů na obalu, vařící voda z těstovin.

2. Jak připravit omáčku?
Postupem je následující:
– Na pánvi s trochou oleje rozehřejte žloutenku. Přidejte cibuli a prosciutto a orestujte, dokud cibule nezměkne.
– Přidejte česnek a červenou papriku (nebo chilli) a smažte směs další minutu.
– Vytáhněte pánev z ohně a přidejte rozmačkaná rajčata a vodku. Vraťte na střední vysokou teplotu a přiveďte k mírnému zaříznutí. Snížte teplotu na nízkou a nechte směs vařit za občasného míchání 15 minut.
– Do omáčky přidejte smetanu a oregano a zahřívejte 2 minuty.
– Přidejte parmazán a bazalku.

3. Jak připravit celé jídlo?
– Přidejte uvařené těstoviny do omáčky a dobře promíchejte.
– Pokud je omáčka příliš hustá, postupně ji zřeďte těstovinovou vodou.
– Podávejte teplé s dalším parmazánem a ozdobte více bazalky, pokud si přejete.

Definice:
– Prosciutto: italská sušená šunka.
– San Marzano rajčata: odrůda rajčat typická pro italskou kuchyni.
– Vodka: alkoholický nápoj pálený z obilnin či brambor.

Suggested related links:
recepty.cz
italianska-kuchyne.cz