Zurek: Tradiční polská žitná polévka.

2024-07-31
Zurek: A Traditional Polish Rye Soup

Zurek: Tradiční polská žitná polévka

Zurek, známý také jako Zurek nebo Żurek, je tradiční polská polévka vyrobená ze zkvašené žitné mouky (zakwas) a podávaná s bílou klobásou a vejci. Často konzumovaná během Velikonoc, tato lahodná polévka má pikantní chuť a syté ingredience, což z ní činí oblíbené jídlo v polské kuchyni.

Ingredience:

  • 2 šálky žitné mouky
  • 4 šálky vody
  • 5 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 šálky nasekané bílé klobásy (biała kiełbasa)
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 střední cibule, jemně nasekaná
  • 2 bobkové listy
  • 6-8 kuliček pepře
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 4 vařená vejce, na půl
  • 2 lžíce křenu (volitelné)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Nakrájená čerstvá kopr nebo petržel, na ozdobu

Postup:

  1. ###Příprava kyselého žitného startéru (zakwas)###: Ve středně velké míse smíchejte žitnou mouku s vodou, dokud nedostanete hladké těsto. Mísa zakryjte utěrkou a nechte těsto kvasit při pokojové teplotě po dobu 3-5 dní, každý den míchejte. Směs by měla získat pikantní vůni.
  2. ###Uvaření klobásy###: V hrnci přiveďte kuřecí nebo zeleninový vývar k varu. Přidejte bílou klobásu a vařte asi 15-20 minut, dokud není klobása úplně hotová. Klobásu vyjměte a odložte stranou, vývar nechte v hrnci.
  3. ###Příprava základu polévky###: Do stejného hrnce přidejte nasekaný česnek a cibuli do vývaru. Přidejte bobkové listy a pepř. Vařte asi 10 minut, dokud cibule nezměknou a nezhnědnou.
  4. ###Přidání kyselého startéru###: Pomalu nalijte připravený zakwas (kyselý žitný startér) do hrnce, neustále míchejte. Polévku přiveďte k mírnému varu a pak snižte teplotu, nechte vařit dalších 15 minut. Osolte a opepřete podle chuti.
  5. ###Dokončení polévky###: Zamíchejte do polévky uvařenou klobásu, zakysanou smetanu a křen (pokud používáte). Nechte polévku zahřát, ale po přidání zakysané smetany nedovolte, aby se vařila, abyste zabránili sražení.
  6. ###Podávání###: Naplňte polévku do mísy a do každé přidáním na půl vejce. Ozdobte nakrájeným čerstvým koprem nebo petrželí.

Dobrou chuť s touto lahodnou a tradiční polskou polévkou, která může být jak pohodlným zimním jídlem, tak autentickým polským kulinárním zážitkem během svátečních časů, jako jsou Velikonoce!

Don't Miss

Spicy Thai Peanut Chicken (Tangy, Nutty, and Perfectly Piquant!)

Kuře s arašídy a thajským kořením (kyselo-arachidové a dokonale pikantní!)

Pikantní thajské arašídové kuře (Kyselé, oříškové a dokonale pikantní!) Popis:
Hearty Spinach and Feta Stuffed Chicken Breast

Syrová kuřecí prsa plněná šťavnatým špenátem a fetou

Syrová špenátová a fetou plněná kuřecí prsa Tento lahodný a