Zurek: Tradiční polská žitná polévka.

2024-07-31
Zurek: A Traditional Polish Rye Soup

Zurek: Tradiční polská žitná polévka

Zurek, známý také jako Zurek nebo Żurek, je tradiční polská polévka vyrobená ze zkvašené žitné mouky (zakwas) a podávaná s bílou klobásou a vejci. Často konzumovaná během Velikonoc, tato lahodná polévka má pikantní chuť a syté ingredience, což z ní činí oblíbené jídlo v polské kuchyni.

Ingredience:

  • 2 šálky žitné mouky
  • 4 šálky vody
  • 5 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 šálky nasekané bílé klobásy (biała kiełbasa)
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 střední cibule, jemně nasekaná
  • 2 bobkové listy
  • 6-8 kuliček pepře
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 4 vařená vejce, na půl
  • 2 lžíce křenu (volitelné)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Nakrájená čerstvá kopr nebo petržel, na ozdobu

Postup:

  1. ###Příprava kyselého žitného startéru (zakwas)###: Ve středně velké míse smíchejte žitnou mouku s vodou, dokud nedostanete hladké těsto. Mísa zakryjte utěrkou a nechte těsto kvasit při pokojové teplotě po dobu 3-5 dní, každý den míchejte. Směs by měla získat pikantní vůni.
  2. ###Uvaření klobásy###: V hrnci přiveďte kuřecí nebo zeleninový vývar k varu. Přidejte bílou klobásu a vařte asi 15-20 minut, dokud není klobása úplně hotová. Klobásu vyjměte a odložte stranou, vývar nechte v hrnci.
  3. ###Příprava základu polévky###: Do stejného hrnce přidejte nasekaný česnek a cibuli do vývaru. Přidejte bobkové listy a pepř. Vařte asi 10 minut, dokud cibule nezměknou a nezhnědnou.
  4. ###Přidání kyselého startéru###: Pomalu nalijte připravený zakwas (kyselý žitný startér) do hrnce, neustále míchejte. Polévku přiveďte k mírnému varu a pak snižte teplotu, nechte vařit dalších 15 minut. Osolte a opepřete podle chuti.
  5. ###Dokončení polévky###: Zamíchejte do polévky uvařenou klobásu, zakysanou smetanu a křen (pokud používáte). Nechte polévku zahřát, ale po přidání zakysané smetany nedovolte, aby se vařila, abyste zabránili sražení.
  6. ###Podávání###: Naplňte polévku do mísy a do každé přidáním na půl vejce. Ozdobte nakrájeným čerstvým koprem nebo petrželí.

Dobrou chuť s touto lahodnou a tradiční polskou polévkou, která může být jak pohodlným zimním jídlem, tak autentickým polským kulinárním zážitkem během svátečních časů, jako jsou Velikonoce!

How to make traditional polski żurek - Polish żurek 🍲🇵🇱 sour rye soup

Karol Smith

Karol Smith je zkušená autorka a myšlenková leaderka v oblastech nových technologií a fintech. S titulem z obchodní administrativy na Univerzitě Colorada kombinuje solidní akademický základ s praktickými zkušenostmi v technologickém průmyslu. Pracovala ve společnosti Merck & Co., kde se zaměřovala na strategie digitálních inovací, a získala cenné poznatky o průsečíku technologií a financí. Její vášeň pro zkoumání špičkových trendů pohání její psaní, umožňující jí rozklíčovat složitá témata pro široké publikum. Karoliny články byly zveřejněny v prominentních publikacích, kde sdílí své odborné znalosti a podporuje diskuze o budoucnosti fintechu. S bystrým okem pro detail a odhodláním k jasnosti pokračuje v přispívání k vyvíjejícímu se prostředí technologií.

Don't Miss

Traditional Homemade Meatloaf with Herb Marinade and Tangy Tomato Glaze

Tradiční domácí masový dort s bylinkovou marinádou a pikantní rajčatovou polevou

Tradiční domácí mletý koláč s bylinkovou marinádou a pikantní rajčatovou
Lobster Vinaigrette with Exotic French Lentils

Krevetová vinaigrette s exotickými francouzskými čočkami

Krevetová vinaigrette s exotickými francouzskými čočkami Tento lahodný a sofistikovaný