Živé bylinkové pečené zeleniny s náznakem rozmarýnu
Tento nádherný pokrm spojuje zemité chutě kořenové zeleniny s aromatickým dotekem čerstvých bylinek, čímž se stává ideálním přílohou ke každému jídlu. Bylinkově pečená zelenina není jen chutná, ale také neuvěřitelně zdravá, přidává do vaší večeře barevný a výživný prvek. Rozmarýn zeleninu provoní nádhernou vůní, každé sousto uděláte pikantním zážitkem.
Ingredience:
– 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
– 2 pastináky, oloupané a nakrájené na kousky
– 1 velký sladký brambor, oloupaný a nakrájený na kousky
– 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na proužky
– 2 hrnky růžičkové kapusty, rozkrojené
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 3 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
– 1 lžička sušeného tymiánu
– Sůl a černý pepř podle chuti
– ½ lžičky papriky
– 2 lžíce balzamikového octa (volitelné)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 220°C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem nebo jej jemně potřete olivovým olejem.
2. Ve velké míse smíchejte mrkev, pastinák, sladký brambor, červenou papriku a růžičkovou kapustu. Přidejte nasekaný česnek.
3. V malé misce smíchejte olivový olej, čerstvý rozmarýn, sušený tymián, sůl, černý pepř a papriku. Tuto směs přidejte k zelenině a důkladně promíchejte.
4. Zeleninu rovnoměrně rozprostřete v jedné vrstvě na připraveném plechu na pečení. Ujistěte se, že není přeplněný.
5. Pečte zeleninu při předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud není měkká a mírně karamelizovaná, jednou promíchejte během pečení.
6. Pokud si přejete, pokapejte pečenou zeleninu balzamikovým octem pro přidanou sladkost a kyselost.
7. Podávejte zeleninu teplou jako přílohu k oblíbenému hlavnímu chodu a užijte si živé chutě a barvy této bylinkami oživené lahůdky.