Vibrantní bylinkami pečená zelenina s náznakem rozmarýnu
Tento úchvatný pokrm spojuje zemité chutě kořenové zeleniny a aromatický dotek čerstvých bylin, čímž se stává perfektní přílohou k jakémukoli jídlu. Bylinkami pečená zelenina nejen chutná skvěle, ale je také neuvěřitelně zdravá, přidávajíc barevný a výživný prvek na váš obědový stůl. Rozmarýn do zeleniny vkládá nádhernou vůni, takže každé sousto je lahodným zážitkem.
Ingredience:
– 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
– 2 pastináky, oloupané a nakrájené na kousky
– 1 velký batát, oloupaný a nakrájený na kousky
– 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na proužky
– 2 hrnky růžiček květáku, rozpůlené
– 4 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
– 3 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
– 1 lžička sušeného tymiánu
– Sůl a černý pepř podle chuti
– ½ lžičky papriky
– 2 lžíce balzamikového octa (nepovinné)
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 220°C. Vysteďte velký plech pečicím papírem nebo jej lehce potřete olivovým olejem.
2. V misce smíchejte mrkev, pastináky, batát, červenou papriku a růžičky květáku. Přidejte nadrobno nakrájený česnek.
3. V malé misce smíchejte olivový olej, čerstvý rozmarýn, sušený tymián, sůl, černý pepř a papriku. Tuto směs nasypte přes zeleninu a promíchejte, aby byla zelenina rovnoměrně obalena.
4. Rozetřete zeleninu v jedné vrstvě na připraveném plechu. Ujistěte se, že nejsou přeplněné.
5. Pečte zeleninu v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud není měkká a mírně karamelizovaná, při pečení jednou promíchejte.
6. Pokud si přejete, pokapejte pečenou zeleninu balzamikovým octem pro přidanou sladkost a kyselost.
7. Podávejte zeleninu teplou jako přílohu k oblíbenému hlavnímu chodu a užijte si vibrantních chutí a barev této bylinkami provoněné lahůdky.