Zimbabwský arašídový guláš s zeleninou.

2024-07-15
Zimbabwean Peanut Butter Stew with Vegetables

Zimbabwská arašídová omáčka se zeleninou

Tento tradiční zimbabwský pokrm, známý místně jako Dovi, je nasládlá a krémová arašídová omáčka s jemnou zeleninou. Kombinace bohaté arašídové pomazánky, rajčat a různé zeleniny nabízí rozmanitou škálu chutí a živin. Často se podává s rýží nebo sadzou a je to sycí a pohodlné jídlo, které ukazuje kulinární dědictví Zimbabwe.

Ingredience:

Na omáčku:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule, nadrobno nasekaná
  • 3 stroužky česneku, nadroleny
  • 1- palcový kousek zázvoru, nastrouhaný
  • 2 velká rajčata, nasekaná
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek hladké arašídové pomazánky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté koriandru
  • 1 velká mrkev, nakrájená
  • 1 šálek zelených fazolí, očištěných a nakrájených na kousky 1 palce
  • 2 šálky špenátu, hrubě nasekaného
  • Sůl a pepř dle chuti

K podávání:

  • Uvařená rýže nebo sadza (zimbabwská kukuřičná kaše)

Postup:

1. Příprava zeleniny:

  • Nasekejte cibuli, česnek, zázvor, rajčata, mrkev a zelené fazole.
  • Krájejte špenát.

2. Připravte základnu:

  • Na velkém hrnci zahřejte rostlinný olej na středním ohni.
  • Přidejte nasekanou cibuli a restujte, dokud není sklenutá, asi 5 minut.
  • Zamíchejte nastrouhaný česnek a zázvor, vařte dalších 1–2 minuty, dokud voní.

3. Přidejte rajčata a koření:

  • Přidejte nasekaná rajčata do hrnce a vařte, dokud nezměknou, asi 5 minut.
  • Osušte mletý kmín a mletý koriandr, vařte další minutu, aby se uvolnily chutě.

4. Vloupejte arašídovou pomazánku:

  • Nalijte zeleninový vývar a přiveďte směs k varu.
  • Přidejte hladkou arašídovou pomazánku, míchejte, dokud není plně promíchaná a směs je hladká a krémová.

5. Vaření zeleniny:

  • Přidejte nakrájenou mrkev a zelené fazole do hrnce.
  • <li.Varte asi 10–15 minut, dokud zelenina není měkká.

6. Dokončení a dochucení:

  • Vmíchejte nakrájený špenát a vařte, dokud nezvadne, asi 2–3 minuty.
  • Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.

7. Podávání:

  • Podávejte horkou zimbabwskou arašídovou omáčku s vařenou rýží nebo sadzou.

Užijte si toto chutné a výživné jídlo, které přináší nádech zimbabwské kuchyně na váš stůl!

Don't Miss

Juicy Pineapple Teriyaki Chicken Delight

Šťavnaté ananasové teriyaki kuře na talíři

Šťavnatý ananasový teriyaki kuřecí pochoutka Tento pokrm je rozkošnou kombinací
Velvety Thai Coconut Yellow Curry with Kale

Sametový thajský kokosový žlutý kari s kelímkem

Hedvábné thajské kokosové žluté kari s kelí Přidejte se k