Zhoug: Ohnivá jemenská bylinková omáčka s čerstvým horkem
Zhoug je živá, pikantní bylinková omáčka pocházející z Jemenu a široce oblíbená po celém Středním východě. Jejími hlavními složkami jsou čerstvá koriandr, petržel a silná směs koření, díky čemuž je ideálním dochucovadlem, které dodá jídlu explozi chuti – ať už jde o grilované maso, pečenou zeleninu nebo dokonce jako pomazánka na sendvičích. Tato zelená omáčka dokonale kombinuje svou pikantnost a bylinkové tóny.
Suroviny:
– 1 hrnek čerstvých lístků koriandru
– 1 hrnek čerstvých lístků petržele
– 2-3 zelené chilli papričky (upravte množství podle své chuti)
– 4 stroužky česneku
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1/4 lžičky mletého kardamomu
– 1/2 lžičky mořské soli
– 1/4 hrnku olivového oleje
– 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup:
1. Příprava bylin: Grubě nasekejte lístky koriandru a petržele. Odstraňte hrubé stonky, ale drobné, jemné stonky mohou zůstat.
2. Zpracování surovin: Nasypte nasekané bylinky, zelené chilli papričky (se semínky pro extra pálivost, vysemlete pro mírnější omáčku) a stroužky česneku do mixéru. Rozmixujte na jemno.
3. Přidání koření: Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, mletý kardamom a mořskou sůl do mixéru.
4. Přidání tekutin: Při mixování postupně přilijte olivový olej a citronovou šťávu. Pokračujte v mixování, dokud nedosáhnete hladké konzistence podobné pestu.
5. Ochutnání a úpravy: Ochutnejte Zhoug a podle potřeby upravte dochucení. Můžete přidat více soli, citronové šťávy nebo dokonce další chilli, pokud si přejete více pálivosti.
6. Uchování a konzumace: Přelijte Zhoug do čisté skleněné nádoby nebo nádoby s uzávěrem. Můžete ji uchovávat v lednici až týden.
Podávejte Zhoug jako přílohu k grilovanému masu, pečené zelenině nebo jako pikantní přídavek k plackám a sendvičům. Užijte si ohnivé, čerstvé chutě této úžasné jemenské omáčky!