Zarzuela z Mořských Plodů: Symfonie Španělských Mořských Dobrot

2024-06-30
Zarzuela de Mariscos: A Symphony of Spanish Seafood Delight

Zarzuela de Mariscos: Symfonie španělské lahůdky z mořských plodů

Zarzuela de Mariscos, také známá jako Zarzuela z měkkýšů, je tradiční španělská mořská směs pocházející z Katalánie. Tento pokrm harmonicky spojuje různé mořské plody s bohatými příchutěmi rajčat, paprik a aromatických bylin. Je to opravdový festival pro vaše smysly, ideální pro speciální příležitosti nebo gurmánské jídlo doma.

Ingredience ###
450 g bílé rybí filety (např. třeň nebo halibut)
450 g mušlí, očištěných
450 g vlašských škeblí, očištěných
225 g chobotnice, očištěné a nakrájené na kroužky
225 g krevet, oloupaných a vyčištěných
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule, jemně nasekaná
4 stroužky česneku, nasekané
1 červená paprika, nakrájená na kostičky
1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
4 velká rajčata, nasekaná (nebo 1 plechovka (400 g) krájených rajčat)
60 ml suchého bílého vína
120 ml rybího vývaru (nebo šťávy z mušlí)
1 lžička uzené papriky
¼ lžičky safránu, namočeného ve 14 ml teplé vody
1 bobkový list
Sůl a pepř podle chuti
S čerstvou petrželí, nasekanou na ozdobu

Postup ###

1. Příprava mořských plodů: Opláchněte všechny mořské plody studenou vodou. Ujistěte se, že mušle a vlašské škeble jsou dobře vyčištěny a vyhoďte ty, které mají trhliny nebo se nezavírají po poklepání.

2. Osmrtníky: Rozehřejte olivový olej v hluboké pánvi nebo hrnci na středním plameni. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte, dokud nezměknou a nezevláknou se, asi 5 minut.

3. Přidání paprik: Vmíchejte nakrájenou červenou a zelenou papriku. Pokračujte v dušení, dokud papriky nezačnou změkčovat, asi 3 minuty.

4. Rajčata a koření: Přidejte do pánve nakrájená rajčata (nebo konzervovaná rajčata), udrhněte uzenou papriku, namočený safrán (i s vodou) a bobkový list. Vařte za občasného míchání asi 10 minut, nechte chvilku pokořit všechny chutě dohromady.

5. Vaření s vínem a vývarem: Přilijte bílé víno a rybí vývar, přiveďte směs k varu. Nechte mírně vařit 5 minut, dokud se tekutina nepolehčí.

6. Přidání mořských plodů: Vložte rybí filety, krevety, chobotnici, mušle a vlašské škeble do omáčky. Zakryjte pokličkou a vařte 5 minut.

7. Dokončení a podávání: Jakmile se mušle a vlašské škeble otevřou a ryba s krevetami jsou průhledné a uvařené, okořeňte směs solí a pepřem podle chuti. Vyhoďte všechny mušle nebo vlašské škeble, které se během vaření neotevřely. Ozdobte čerstvě nasekanou petrželí a podávejte okamžitě s křupavým chlebem k namáčení.

Užijte si vaši Zarzuelu de Mariscos – lahodnou a chutnou španělskou mořskou symfonii!

Karol Smith

Karol Smith je zkušená autorka a myšlenková leaderka v oblastech nových technologií a fintech. S titulem z obchodní administrativy na Univerzitě Colorada kombinuje solidní akademický základ s praktickými zkušenostmi v technologickém průmyslu. Pracovala ve společnosti Merck & Co., kde se zaměřovala na strategie digitálních inovací, a získala cenné poznatky o průsečíku technologií a financí. Její vášeň pro zkoumání špičkových trendů pohání její psaní, umožňující jí rozklíčovat složitá témata pro široké publikum. Karoliny články byly zveřejněny v prominentních publikacích, kde sdílí své odborné znalosti a podporuje diskuze o budoucnosti fintechu. S bystrým okem pro detail a odhodláním k jasnosti pokračuje v přispívání k vyvíjejícímu se prostředí technologií.

Don't Miss

Tex-Mex Enchiladas: A Flavorful Fusion of Texan and Mexican Cuisines

Tex-Mex Enchilady: Chutná fúze texaské a mexické kuchyně

Tex-Mex Enchiladas: Chutná směs texaské a mexické kuchyně Tex-Mex Enchiladas
Spicy Roasted Brussels Sprouts with a Balsamic Glaze

Pikantně pečené růžičková kapusta s balzamikovou polevou

„`html Pikantní pečené růžičková kapusta s balsamikovou glazurou Tyto pikantní