Kuře na snoubenecký způsob: Recept na pečené kuře s bylinkami a citrusy
Kuře na snoubenecký způsob je lahodné a chutné jídlo, které je často považováno za cestu k srdci někoho jiného. Tento recept na pečené kuře je obohacený o čerstvé bylinky a citrusy, vytvářející vlhké a něžné jídlo, které je perfektní na speciální příležitosti nebo pohodlnou rodinnou večeři. Kombinace česneku, citronu a rozmarýnu dává kuřeti krásnou aromatickou chuť, která je šťavnatá a neodolatelná.
Tento recept má kouzelný příběh—věří se, že příprava tohoto pokrmu pro vašeho partnera může vést k nabídce k sňatku. Bez ohledu na to, zda je to pravda, toto kuře je nepochybně vítěz v kuchyni.
Suroviny:
– 1 celé kuře (asi 4 libry)
– 1/2 šálku čerstvě vymačkaného citrónové šťávy (asi 2 citrony)
– 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
– 1 lžíce košer soli
– 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
– 3 lžičky nasekaného česneku (asi 3 stroužky)
– 1 citrón, rozkrojený na poloviny
– 1 svazek čerstvého rozmarýnu
– 1 svazek čerstvého tymiánu
– 1 hlava česneku, rozkrojená napůl
– 1 velká cibule, nakrájená
– 1 šálek kuřecího vývaru
Postup:
1. Předehřátí trouby:
Troubu předehřejte na 200°C.
2. Příprava kuřete:
Kuře důkladně opláchněte pod studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Vyjměte vnitřnosti z dutiny.
3. Marinování kuřete:
V míchací misce smíchejte čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu, olivový olej, košer sůl, čerstvě mletý černý pepř a nasekaný česnek. Šlehejte do hladka.
4. Nanesení marinády:
Kuře umístěte do velkého pekacího plechu. Nalejte citronovou směs po celém kuřeti, jak zvenčí, tak i zevnitř. Ujistěte se, že je kuře vrstvou marinády zakryté.
5. Naplnění kuřete:
Naplňte dutinu kuřete citrónovými polovinami, čerstvým rozmarýnem, čerstvým tymiánem a rozpůlenou hlavou česneku. Okolo kuřete v plechu rozprostřete nakrájenou cibuli.
6. Pečení kuřete:
Do spodu pekací mísy nalijte kuřecí vývar. Pečte kuře v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 15 minut, nebo dokud šťávy netekou čistě při řezání mezi nohou a stehnem. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 74°C v nejtlustší části stehna.
7. Nechte kuře odpočinout:
Vyjměte kuře z trouby a nechte ho odpočívat 10 minut. To pomůže šťávám roztřídit se v celém mase, udržující ho šťavnatým.
8. Načísněte a podávejte:
Načísněte kuře a podávejte s restovanou cibulí a citronovými šťávami z pánve. Tento pokrm skvěle ladí s restovanou zeleninou, čerstvým salátem nebo krémovým bramborovým pyré. Užijte si lahodné chutě s vaším milovaným!
Kuře na snoubenecký způsob není pouze lahodné, ale také citem nabitý způsob sdílení jídla bohatého na tradici a chuť. Užijte si přípravu a podávání tohoto speciálního jídla!