Za’atar a citrónem pečené kuře: chutná středomořská lahůdka
Za’atar a citrónem pečené kuře je bohaté, aromatické jídlo pocházející z oblasti Středomoří. Naplněné unikátními chutěmi za’ataru – směsí tymiánu, oregana a sezamu – a osvěžující kůrou citrónu, toto pečené kuře je zároveň vonné a chutné. Skvělé na útěchu rodinné večeře nebo na působivé hostiny, toto jídlo se skvěle hodí k doplnění s pečeným zeleninovým salátem, kuskusem či čerstvým salátem.
Ingredience:
– 1 celé kuře (asi 4-5 lb)
– 3 lžíce směsi koření za’atar
– 2 citrony
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1/4 šálku olivového oleje
– 1 lžičku soli
– 1/2 lžičky černého pepře
– Čerstvá petržel, na ozdobu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
2. Příprava kuřete. Kuře opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovými utěrkami. Položte kuře do velké pekáči.
3. Příprava marinády. Ve skleničce smíchejte směs za’ataru, nasekaný česnek, olivový olej, sůl a černý pepř. Dobře promíchejte, dokud nevznikne pastovitá směs.
4. Kůra a šťáva z citronu. Odeženejte kůru z jednoho citronu a upracejte oba. Dejte stranou.
5. Pokud směs na kuře. Vymačkejte směs za’ataru po celém kuřeti, dbejte, aby se dostala i pod kůži a do dutiny. Přidejte citronovou šťávu a kůru pro extra chuť.
6. Pečte kuře. Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte asi 1.5 až 2 hodiny, dokud vnitřní teplota nedosáhne 165°F (74°C) a kůže není zlatě hnědá a křupavá. Kuře občas polévejte šťávou z pekáče každých 30 minut, aby zůstalo šťavnaté a chutné.
7. Nechejte odpočinout a podávejte. Po uvaření kuře vyjměte z trouby a nechte odpočinout 10-15 minut před krájením. Tím dovolíte šťávám rovnoměrně se rozložit po masu.
8. Ozdobte a užijte si. Přenesete načesané kuře na servírovací mísy, ozdobte čerstvou petrželí a podávejte s preferovanými přílohami.
Užijte si lahodně vonnou a šťavnatou chuť za’ataru a citrónem pečeného kuřete!