Výtečně dušená kachna se šťávou z černých odrůd
Dušená kachna se šťávou z černých odrůd je sofistikované a chutné jídlo, které skvěle kombinuje bohatou chuť kachny s kyselou sladkostí černého ovoce, kterou podtrhují výběr koření a aromatických bylinek. Tento recept je skvělý na speciální příležitosti a nabízí lahodnou kombinaci slaných a ovocných chutí, které vaše hosty jistě ohromí.
Suroviny:
– 1 celá kachna (asi 4-5 liber), očištěná
– Sůl a pepř
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, nasekaná
– 2 mrkve, nasekané
– 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1 šálek kuřecího vývaru
– 1 šálek červeného vína
– 1 šálek čerstvých černých ovoce (nebo mražených, rozmražených)
– 2 lžíce balzamikového octa
– 2 lžíce medu
– 2 větvičky čerstvého tymiánu
– 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
– 1 bobkový list
Postup:
1. Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 175°C.
2. Připravte kachnu: Kachnu osušte papírovými ubrousky. Štědře ji opepřete a osolte z obou stran.
3. Zejměte kachnu: Ve velkém hrnci nebo holandském hrnci, který lze použít v troubě, rozehřejte olivový olej na středně silném ohni. Zejte kachnu z obou stran, dokud není zlatavá, asi 4-5 minut na každou stranu. Kachnu vyndejte z hrnce a odložte.
4. Orestujte aromatické přísady: Do stejného hrnce přidejte nasekanou cibuli, mrkev a celer. Vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 5-7 minut. Přidejte nasekaný česnek a vařte další minutu.
5. Odeberete příkrmy: Přidejte červené víno a kuřecí vývar, za pomoci dřevěné lžičky setřete ze dna hrnce všechny připálené kousky.
6. Přidejte příchutě: Přidejte černé ovoce, balzamikový ocet, med, tymián, rozmarýn a bobkový list. Dobře promíchejte.
7. Poduste kachnu: Kachnu vraťte zpět do hrnce, prsíčkem nahoru. Nechte kapalinu lehce pookat a poté hrnec přiklopte.
8. Přeneste do trouby: Přeneste hrnec do předehřáté trouby a pečte 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud kachna nebude měkká a maso se bude snadno oddělovat od kosti. Kachnu občas polevujte šťávou z pánve.
9. Připravte omáčku: Až bude kachna uvařená, vyndejte ji z hrnce a nechte odpočívat. Kapalinu přeceďte jemným sítem do hrnce, při tlaku na pevné částice, extrahujte co nejvíce kapaliny jak je to možné. Pevné částice vyhoďte.
10. Redukujte omáčku: Nechte přecezenou tekutinu vařit na středně silném ohni, dokud se neredukuje na konzistenci omáčky, asi 10-15 minut. Pokud je to nutné, dochuťte solí a pepřem.
11. Podávejte: Nařežte kachnu a podávejte s omáčkou z černých ovoce. Doporučujeme podávat s oblíbenými přílohami, například s pečenou zeleninou nebo bramborovou kaší, pro kompletní jídlo.
Užijte si exkluzivní dušenou kachnu se šťávou z černých odrůd, elegantní a lahodné jídlo, které zajisté bude nezapomenutelné.