Výborné vietnamské tenké rolky (Gỏi cuốn) pro lahodný začátek
Popis:
Vietnamské tenké rolky, známé také jako Gỏi cuốn, jsou čerstvý a zdravý předkrm, který kombinuje jemné chutě krevet, zeleniny a bylinek zabalených v rýžovém papíru. Tyto rolky jsou obvykle podávány s pikantním podmáslím z arašídů, což dodává další vrstvu chuti. Snadné k přípravě a lahodné k jídlu, jsou ideální na jakoukoli příležitost.
Recept:
Suroviny:
Na tenké rolky:
– 8 velkých krevet, očištěných a uvařených
– 4 unce rýžových nudlí vermicelli
– 8 rýžových papírových obalů
– 1 šálek nastrouhaného hlávkového salátu
– 1/2 šálku čerstvé máty
– 1/2 šálku čerstvého koriandru
– 1/2 šálku čerstvého thajského bazalku
– 1/2 šálku nastrouhaných mrkví
– 1 okurka, nakrájená na proužky
– 1 avokádo, nakrájené na plátky (volitelné)
Na podmáslí z arašídů:
– 1/4 šálku hoisinové omáčky
– 3 lžíce arašídového másla
– 1 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce rýžového octa
– 2 lžičky cukru
– 1/2 šálku vody
– 1-2 stroužky česneku, prolisovaného
– 1 lžička srirachy (volitelné)
– Rozdrcené arašídy (na ozdobu)
Postup:
1. Příprava rýžových nudlí:
– Uvařte rýžové nudle podle instrukcí na obalu. Odstavte a dejte stranou.
2. Příprava krevet:
– Každou uvařenou krevetu rozkrojte na polovinu podélně. Dejte stranou.
3. Příprava rýžového papíru:
– Naplňte velkou mísu teplou vodou. Jeden rýžový papírový obal ponořte do vody po dobu asi 10-15 sekund, dokud se nestane pružným. Vyjměte a položte na vlhký pracovní povrch nebo čistý ručník.
4. Sestavení tenkých rol:
– Položte 2 půlky krevet, řezem nahoru, na dolní třetinu rýžového papíru.
– Nad krevetami přidejte malou hrst nudlí, salátu, máty, koriandru, thajského bazalku, mrkve, okurky a avokáda (pokud používáte).
– Složte dolní část rýžového papíru přes náplň, pak zahalte boky a pevně zatáhněte, aby se náplň uzavřela.
– Opakujte s dalšími surovinami pro vytvoření dalších rol.
5. Příprava podmáslí z arašídů:
– V malé rendlíčku smíchejte hoisinovou omáčku, arašídové máslo, sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr, vodu, česnek a srirachu (pokud používáte).
– Vařte na středním plameni, neustále míchejte, dokud nebude hladké a mírně zahuštěné, asi 3-5 minut.
– Odstavte z ohně a nechte lehce vychladnout. Ozdobte rozdrcenými arašídy.
6. Podávání:
– Podávejte tenké rolky vedle podmáslí z arašídů. Požívejte je čerstvé a každý kousek namáčejte do omáčky pro dokonalý záblesk chutí.
Užijte si vietnamské tenké rolky (Gỏi cuốn) jako výtečný předkrm nebo lehké jídlo!