Delicious Vietnamese Spring Rolls (Gỏi cuốn) for a Flavorful Start

Výborné vietnamské tenké rolky (Gỏi cuốn) pro lahodný začátek

**Popis:**
Vietnamské tenké rolky, známé také jako Gỏi cuốn, jsou čerstvý a zdravý předkrm, který kombinuje jemné chutě krevet, zeleniny a bylinek zabalených v rýžovém papíru. Tyto rolky jsou obvykle podávány s pikantním podmáslím z arašídů, což dodává další vrstvu chuti. Snadné k přípravě a lahodné k jídlu, jsou ideální na jakoukoli příležitost.

**Recept:**

Suroviny:

Na tenké rolky:
– 8 velkých krevet, očištěných a uvařených
– 4 unce rýžových nudlí vermicelli
– 8 rýžových papírových obalů
– 1 šálek nastrouhaného hlávkového salátu
– 1/2 šálku čerstvé máty
– 1/2 šálku čerstvého koriandru
– 1/2 šálku čerstvého thajského bazalku
– 1/2 šálku nastrouhaných mrkví
– 1 okurka, nakrájená na proužky
– 1 avokádo, nakrájené na plátky (volitelné)

Na podmáslí z arašídů:
– 1/4 šálku hoisinové omáčky
– 3 lžíce arašídového másla
– 1 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce rýžového octa
– 2 lžičky cukru
– 1/2 šálku vody
– 1-2 stroužky česneku, prolisovaného
– 1 lžička srirachy (volitelné)
– Rozdrcené arašídy (na ozdobu)

Postup:

1. **Příprava rýžových nudlí:**
– Uvařte rýžové nudle podle instrukcí na obalu. Odstavte a dejte stranou.

2. **Příprava krevet:**
– Každou uvařenou krevetu rozkrojte na polovinu podélně. Dejte stranou.

3. **Příprava rýžového papíru:**
– Naplňte velkou mísu teplou vodou. Jeden rýžový papírový obal ponořte do vody po dobu asi 10-15 sekund, dokud se nestane pružným. Vyjměte a položte na vlhký pracovní povrch nebo čistý ručník.

4. **Sestavení tenkých rol:**
– Položte 2 půlky krevet, řezem nahoru, na dolní třetinu rýžového papíru.
– Nad krevetami přidejte malou hrst nudlí, salátu, máty, koriandru, thajského bazalku, mrkve, okurky a avokáda (pokud používáte).
– Složte dolní část rýžového papíru přes náplň, pak zahalte boky a pevně zatáhněte, aby se náplň uzavřela.
– Opakujte s dalšími surovinami pro vytvoření dalších rol.

5. **Příprava podmáslí z arašídů:**
– V malé rendlíčku smíchejte hoisinovou omáčku, arašídové máslo, sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr, vodu, česnek a srirachu (pokud používáte).
– Vařte na středním plameni, neustále míchejte, dokud nebude hladké a mírně zahuštěné, asi 3-5 minut.
– Odstavte z ohně a nechte lehce vychladnout. Ozdobte rozdrcenými arašídy.

6. **Podávání:**
– Podávejte tenké rolky vedle podmáslí z arašídů. Požívejte je čerstvé a každý kousek namáčejte do omáčky pro dokonalý záblesk chutí.

Užijte si vietnamské tenké rolky (Gỏi cuốn) jako výtečný předkrm nebo lehké jídlo!

The source of the article is from the blog macnifico.pt