Vynikající ratatouille: Barvitý mix chutných zelenin
Toto tradiční provenčálské francouzské jídlo nabízí symfonii zelenin přímo z zahrady, jemně osmahlených a pak pečených do dokonalosti. Ratatouille se vyznačuje sytě chutnou, výživnou a slinotvorně lahodnou komfortní stravou. Plný rajčat, cuket, lilků, paprik a aromatických bylinek je toto jídlo samet pro oči i chuťové buňky.
Ingredience:
- 2 střední cukety
- 1 střední lilek
- 2 papriky (nejlépe žlutá a červená)
- 5 středních rajčat
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1/4 šálku olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- 1-2 čajové lžičky Herbes de Provence
- Čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
- Příprava: Nakrájejte cukety, lilky, papriky a rajčata na tenké plátky. Jemně nasekejte cibuli a česnek.
- Připravte základ: Na velké pevné pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte, dokud nejsou sklenuté (asi 5 minut). Osolte a opepřete podle chuti.
- Vrstvení zeleniny: Pánvi odložte z ohně. Na vrch základu z cibule a česneku seřaďte podélně nakrájenou zeleninu, střídavě různé druhy, aby vznikl vizuálně atraktivní vzor.
- Ochucení a pečení: Zbylý olivový olej pokapejte přes vrstvenou zeleninu. Rovnoměrně posypte Herbes de Provence, přidejte další sůl a pepř. Pánvi přikryjte alobalem.
- Pečení ratatouille: Předehřejte troubu na 190°C. Ratatouille pečte přikryté po dobu 40 minut. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 20 minut nebo dokud nejsou zeleniny měkké a vrchní část je mírně zezlátnutá.
- Ozdobení a podávání: Po upečení vyndejte ratatouille z trouby. Nechte jej ochladit asi 10 minut, poté ozdobte čerstvými lístky bazalky. Podávejte teplé nebo v pokojové teplotě jako hlavní jídlo s křupavým chlebem nebo jako přílohu ke svému oblíbenému proteinu.
Užijte si vynikající a zdravou ratatouille, význam zahrádkářské čerstvosti a kulinářského umu!