Vynikající pravé mexické tamales z modré kukuřice
Mexické tamales z modré kukuřice jsou tradiční jídlo, které obsahuje speciální kukuřičné těsto zvané masa vyrobené z modré kukuřice. Tyto tamales jsou oblíbené v mexické kuchyni díky svému jedinečnému chuti a sytě fialové barvě. Jsou obalené v kukuřičných listech a uvařené na páře, čímž se stávají jedním z oblíbených pokrmů v mexické kuchyni. Náplň může být sladká nebo slaná a tamales jsou často konzumovány během oslav.
Ingredience:
#Pro těsto (masa):
• 2 šálky kukuřičné mouky z modré kukuřice
• 1 1/2 šálku teplého kuřecího nebo zeleninového vývaru
• 1/2 šálku sádla nebo rostlinného tuku
• 1 lžičku prášku do pečiva
• 1 lžičku soli
#Pro náplň:
• 2 šálky uvařeného roztrhaného kuřecího nebo vepřového masa
• 1 šálek salsa verde nebo červené salsy
• 1/2 šálku nasekané cibule
• 1 šálek nastrouhaného sýra (volitelné)
#Pro sestavení:
• Suché kukuřičné listy (namočené ve studené vodě po dobu alespoň 30 minut)
Postup:
1. Příprava těsta: Ve velké míse vyšlehejte sádlo (nebo rostlinný tuk) elektrickým mixérem do nadýchané konzistence. V jiné misce smíchejte kukuřičnou mouku z modré kukuřice, prášek do pečiva a sůl. Postupně přidejte suché ingredience k sádlu, střídavě s teplým vývarem, dokud směs nedosáhne hladké a krémové konzistence.
2. Příprava náplně: Ve střední misce smíchejte roztrhané kuřecí nebo vepřové maso se salsou a nakrájenou cibulí. Dobře promíchejte, aby bylo maso rovnoměrně obalené. Pokud chcete, přidejte nastrouhaný sýr do směsi masa.
3. Sestavení tamales: Vezměte jeden namočený kukuřičný list a rozetřete tenkou vrstvu těsta uprostřed, ponechejte alespoň 1 palec místa nahoře a dole. Do středu dejte asi 2 lžíce směsi masa. Strany kukuřičného listu složte směrem k sobě, pak spodní konec zložte nahoru, aby se náplň uvnitř upevnila. Opakujte s ostatními kukuřičnými listy a náplní.
4. Pálení tamales: Naskládejte sestavené tamales do velkého hrnce s párou, aby nebyly příliš těsně umístěné. Tamales přikryjte dalšími namočenými kukuřičnými listy nebo vlhkým hadříkem. Párejte na středně vysokém ohni po dobu asi 1 až 1 1/2 hodiny, než bude těsto pevné a lehce se oddělí od listu.
5. Podávejte teplé: Jakmile jsou tamales hotové, nechte je chvíli odpočinout před podáváním. Tyto tamales mohou být konzumovány samotné nebo s přílohou více salsy, kyselé smetany nebo guacamole.
Užijte si lahodnou a autentickou chuť mexických tamales z modré kukuřice! Jistě budou hitem na každé příležitosti a přinesou vám chuť tradiční mexické kuchyně na stůl.