Vynikající paella ve stylu Valencie.

2024-07-25
Exquisite Valencia-Style Paella

Výtečná paella ve valencijském stylu

Paella je klasické španělské jídlo pocházející z regionu Valencie. Proslulá svými sytými barvami a bohatými chutěmi, paella ve valencijském stylu je lákavou kombinací šafránem ochucené rýže, šťavnatých mořských plodů, šťavnatého kuřete a různých druhů zeleniny. Toto jídlo je ideální pro společné setkání, kde spojuje lidi při hostině, která je jak vizuálně ohromující, tak lahodná.

Suroviny:
– 1 hrnek rýže bomba (lze použít arborio)
– 1 liber kuřecích stehen, nakrájených na kousky
– 12 velkých krevet, oloupaných a očištěných
– 1 liber mušlí, vyčištěných a oloupaných
– 1 červená paprika, nakrájená
– 1 zelená paprika, nakrájená
– 1/2 hrnku zelených fazolků, nasekaných napůl
– 1/2 hrnku na kostičky nakrájených rajčat
– 1 střední cibule, nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 4 hrnky kuřecího vývaru (nejlépe nízkosodný)
– 1/2 lžičky šafránu, rozdrceného a namočeného ve 2 lžících teplé vody
– 1 lžička uzené papriky
– Sůl a pepř dle chuti
– 4 lžíce olivového oleje
– Citronové dělíčky k podávání (volitelné)
– Čerstvá petržel k dochucení (volitelné)

Postup:

1. Příprava surovin:
– Začněte přípravou všech surovin. Omyjte a nakrájejte zeleninu, oloupejte a očistěte krevety a nakrájejte kuře na kousky.

2. Opečení kuřete a zeleniny:
– Ve velké paele nebo široké pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje na středním ohni. Přidejte kousky kuřete, osolte je a opečte je dozlatova ze všech stran. Kuře vyjměte z pánve a odložte stranou.
– Do stejné pánve přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a česnek a osmahněte je, dokud nejsou měkké a voňavé. Poté přidejte papriky, zelené fazolky a rajčata na kostičky. Vařte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.

3. Přidání rýže a vývaru:
– Vhoďte do pánve rýži bomba a dobře ji promíchejte s zeleninovou směsí. Přidejte uzenou papriku a namočený šafrán. Vše důkladně promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozložily.
– Nalijte kuřecí vývar a jemně promíchejte, aby se rýže rovnoměrně rozložila.

4. Sestavení a vaření paelly:
– Vraťte opékané kousky kuřete zpět do směsi rýže. Na vrch rozložte krevety a mušle.
– Od tohoto okamžiku směs nemačkejte. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte směs k varu. Nechte ji vařit asi 5 minut, pak snižte teplotu na středně slabou. Nechte ji vařit asi 20 minut, dokud rýže není měkká a většina tekutiny se nevstřebá.

5. Vytvoření socarratu:
– Abyste dosáhli oblíbeného socarratu, tedy křupavého spodního povrchu, během posledních 2-3 minut vaření zvyšte teplotu na vysokou. Měli byste slyšet slabý praskavý zvuk.
– Pozor, nepřipečte dno, ale nechte vytvořit zlatý, křupavý povrch.

6. Odpočinek a podávání:
– Odstraňte pánvi z tepla a přikryjte ji hliníkovou fólií. Nechte paellu odpočívat asi 5 minut, aby se chutě splynuly.
– Podávejte s čerstvou petrželí a citronovými dělíčky, pokud chcete.

Užijte si výtečnou paellu ve valencijském stylu, jídlo, které přináší autentickou chuť Španělska přímo na váš stůl!

Don't Miss

Slow-Cooked Pulled Pork Sandwich with Homemade Sweet BBQ Sauce

Pomalu vařený pulled pork sendvič se domácím sladkým BBQ omáčkou.

Vepřové maso včetně domácí sladké BBQ omáčky Oddělte vrstvy něžného,
Ultimate Garlic Herb Butter Shrimp

Ultimátní krevety s česnekovým bylinkovým máslem.

Ultimátní krevetky s česnekovým a bylinkovým máslem Poznejte slastnou kombinaci