Chuťově lahodná čočková dal pochoutka
Lahodná čočková dal pochoutka je pohodlný a výživný jižníasijský pokrm vyrobený z čočky a směsi aromatických koření. Tento sytý pokrm je ideální na útulnou večeři a skvěle ladí s rýží nebo naanem. Je bohatý na bílkoviny a vlákninu, což ho činí zároveň sytým a zdravým.
Suroviny:
– 1 hrnek červené čočky, opláchnuté a odkapané
– 4 hrnky vody
– 1 střední cibule, nasekaná na jemno
– 2 rajčata, nasekaná na jemno
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 palec zázvoru, nasekaný
– 2 zelené chilli papričky, nařezané
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička kmínu
– 1 lžička hořčičných semínek
– 1 lžička koření garam masala
– 1 lžička mletého koriandru
– 1/2 lžičky chilli prášku (volitelné pro pikantní chuť)
– 2 lžíce rostlinného oleje nebo ghí
– Sůl dle chuti
– Čerstvá koriandr na ozdobu
– Šťáva z 1 citronu (volitelné)
– Vařená rýže nebo naan k podávání
Postup:
1. Uvařte čočku: V hrnci smíchejte červenou čočku se 4 hrnkami vody a špetkou soli. Přiveďte k varu na středním plameni, poté snižte plamen na minimum a nechte vařit. Vařte, dokud čočka nezměkne a nerozvaří se, což by mělo trvat přibližně 15-20 minut. Občas promíchejte, abyste zabránili přilnutí. Jakmile je hotová, odložte stranou.
2. Připravte omáčku: V pánvi zahřejte rostlinný olej nebo ghí na středním plameni. Přidejte kmín a hořčičná semínka a nechte je sytit a praskat.
3. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud nezezlátne. Poté přidejte prolisovaný česnek, zázvor a zelené chilli. Osmahněte dalších 2-3 minuty, dokud nezačnou vonět.
4. Přimíchejte kurkumu, mletý koriandr, chilli prášek a garam masala. Vařte koření 1-2 minuty, aby se zvýraznily jeho chuťové složky.
5. Přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud se nerozvaří a nevytvoří hustou omáčku, což by mělo trvat asi 5-7 minut.
6. Smíchejte čočku s omáčkou: Nalijte vařenou čočku do pánve s rajčatovou směsí. Dobře promíchejte a nechte dusit na mírném ohni asi dalších 10 minut, aby se všechny chutě spojily. Přidejte vodu, pokud bude dal příliš hustý.
7. Ochutnejte a podle potřeby osolte.
8. Ozdobte a podávejte: Pokud chcete, přidejte trochu citronové šťávy pro nádech kyselosti. Ozdobte čerstvě nasekaným koriandrem.
Podávejte chuťově lahodnou čočkovou dal pochoutku teplou s vařenou rýží nebo teplým naanem. Požijte tento zdravý pokrm, který se jistě stane oblíbeným ve vaší kuchařské knize!