Chutné kuře Cacciatore: Srdnatá italská klasika
Kuře Cacciatore, známé také jako „Lovčí kuře“, je tradiční italské jídlo, které je bohaté na chutě, srdnaté a skutečně pohodlné. Toto jídlo obsahuje kuře dusené v omáčce z rajčat, cibule, papriky a směsi aromatických bylinek. Je ideální pro rodinnou večeři nebo speciální příležitost a skvěle ladí s těstovinami nebo křupavým chlebem.
Suroviny:
– 4 kousky kuřecích prsou bez kostí a kůže
– Sůl a pepř dle chuti
– 1/2 šálku hladké mouky na obalování
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule nakrájená
– 1 červená paprika nakrájená
– 1 žlutá paprika nakrájená
– 3 stroužky česneku, jemně nasekané
– 1/2 šálku suchého bílého vína
– 1 plechovka (28 uncí) nasekaných rajčat
– 3/4 šálku kuřecího vývaru
– 1 lžička sušeného oregána
– 1/2 lžičky sušeného tymiánu
– 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
– 1/4 lžičky strouhaného červeného pepře (volitelně)
– 1/4 šálku kaparů, odkapaných
– 1/4 šálku černých oliv bez pecek (volitelně)
– 2 lžíce nakrájené čerstvé petržele (na ozdobení)
Postup:
1. Ochutnejte kuřecí prsa solí a pepřem z obou stran.
2. Obalte kuře v mouce a otřete přebytečnou mouku.
3. Rozehřejte olivový olej v rozpálené pánvi na středním ohni.
4. Orestujte kuře z obou stran do zlatova, asi 5 minut na každou stranu. Vyjměte kuře z pánve a odložte.
5. Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a opékejte do sklovata, asi 5 minut.
6. Přidejte nakrájené papriky a nasekaný česnek a vařte další 3-4 minuty, dokud zelenina nezměkne.
7. Nalijte bílé víno, škrabkujte hnědé kousky z dna pánve. Přiveďte k varu a nechte redukovat na polovinu.
8. Přidejte nasekaná rajčata, kuřecí vývar, sušený oregáno, tymián, rozmarýn a strouhaný červený pepř, zamíchejte.
9. Vraťte orestované kuře zpět do pánve a nasypte ho do omáčky.
10. Přidejte kapary a olivy, pokud používáte.
11. Snižte teplotu na středně nízkou a nechte jídlo dusit, zakryté, asi 25-30 minut, nebo dokud nebude kuře uvařené a měkké.
12. Ozdobte nasekanou čerstvou petrželí před podáváním.
Návrhy k podávání:
Podávejte kuře Cacciatore s těstovinami, rýží nebo s kouskem krásného italského chleba, abyste mohli namočit do lahodné omáčky. K tomu skvěle ladí i podávání s restovanou zeleninou nebo jednoduchým salátem. Dobrou chuť!