Exquisite Spicy Jollof Rice with Succulent Grilled Chicken

Vynikající kořeněná Jollof Rice s lahodným grilovaným kuřetem

Jollof Rice je oblíbeným pokrmem západní Afriky známým pro svou živou oranžovo-červenou barvu, bohaté chutě a dokonalou rovnováhu koření. Rýže je vařena v pikantní omáčce na bázi rajčat a papriky, často doprovázena zeleninou a proteiny podle výběru. V této receptuře spojujeme tuto vynikající Jollof rýži s lahodným grilovaným kuřetem, kořeněným na míru a pomalu grilovaným, aby každý kousíček byl šťavnatý a chutný.

### Ingredience ###

#### Na Jollof Rice: ####
– 2 hrnky dlouhozrnné parboiled rýže
– 1/4 hrnku rostlinného oleje
– 1 velká cibule, nasekaná
– 1 červená paprika, nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 kousek zázvoru, nasekaný
– 3 čerstvá rajčata, nasekaná
– 1/4 hrnku rajčatové pasty
– 2 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
– 1 lžička tymiánu
– 1 lžička curry
– 1 lžička papriky
– 1 lžička sušených bylinek
– 1 bobkový list
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 hrnek směsné zeleniny (volitelné: hrášek, mrkev, fazolky)

#### Na Grilované Kuře: ####
– 4 kuřecí stehna
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžička papriky
– 1 lžička česnekového prášku
– 1 lžička cibulového prášku
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička červené papriky (volitelně, pro extra koření)
– Sůl a pepř podle chuti

### Postup ###

#### Příprava Jollof Rice: ####
1. Umýt a namočit rýži: Propláchněte rýži pod studenou vodou, dokud voda nebude čistá. Následně ji namočte do vody asi na 10 minut a odkapte ji.
2. Osmažit aromatické přísady: Rozpalte rostlinný olej v velkém hrnci na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte dozlatova po dobu asi 5 minut. Přidejte česnek a zázvor a restujte dalších 2 minuty, dokud nezačnou vonět.
3. Uvařit rajčatovou směs: Přidejte nakrájená rajčata, červenou papriku a rajčatovou pastu do hrnce. Vařte asi 10-15 minut za častého míchání, dokud se rajčata nerozkysají a olej začne od oddělovat od směsi.
4. Okorenit a vařit: Přidejte kuřecí či zeleninový vývar, tymián, curry, papriku, sušené bylinky, bobkový list, sůl a pepř. Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu na minimum a nechte vařit asi 10 minut.
5. Přidat rýži: Přidejte odkapanou rýži do hrnce a dobře promíchejte. Zakryjte hrnec alobalem a poté víkem, aby se zachytil pára. Vařte na mírném ohni po dobu 20-30 minut, občas míchejte, abyste zabránili připékání. Pokud používáte, přidejte směsnou zeleninu během posledních 10 minut vaření.

#### Příprava Grilovaného Kuřete: ####
1. Okořenit kuře: V míse smíchejte olivový olej, papriku, česnekový prášek, cibulový prášek, sušený tymián, červenou papriku, sůl a pepř. Otočte kuřecí stehna v marinádě, aby byla dobře obalena.
2. Grilovat kuře: Předehřejte gril na středně vysokou teplotu. Grilujte kuřecí stehna po 6-8 minut na každé straně, dokud nejsou zcela uvařená a krásně zezlátla. Alternativně můžete použít grilovací pánev nebo opéct kuře v předehřáté troubě na 200°C po dobu 25-30 minut a po půlce otočte.

### Podávání: ###
Naložte Jollof Rice vedle grilovaného kuřete. Podávejte s čerstvými bylinkami, pokud si přejete, a vychutnejte si lahodné, syté jídlo, které na vašem stole přinese živé chutě západní Afriky!

The source of the article is from the blog elektrischnederland.nl