Vynikající etiopské kitfo: lahodné jídlo z mletého syrového masa s aromatickým vyčištěným máslem a kořením
Kitfo je tradiční etiopské jídlo, které spojuje mleté syrové hovězí maso s kořeněným vyčištěným máslem zvaným niter kibbeh a dochucený škálou robustních aromatických koření. Často se podává s injerou, kvašeným plackem, který jídlo skvěle doplňuje. Tato lahůdka je proslulá svými unikátními chutěmi a texturami a nabízí autentický nádech etiopské kuchyně.
Ingredience:
Na Kitfo:
– 500 g libového hovězího masa, mletého
– 2 lžíce niter kibbeh (kořeněné vyčištěné máslo)
– 2 lžičky mitmita (etiopský chilli prášek) nebo kajenský pepř
– 1 lžička mletého kardamomu
– Sůl podle chuti
Na Niter Kibbeh (Kořeněné vyčištěné máslo):
– 250 g nesoleného másla
– 1 malá cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžíce čerstvého zázvoru, nasekaného
– 1 lžička mleté kurkumy
– 1 lžička mletého kardamomu
– 1 lžička mletého římského fenuklíku
– 1 lžička mletého kmínu
– 1/2 lžičky sušeného oregana
– 1/2 lžičky sušené bazalky
– 1/2 lžičky sušeného tymiánu
– 1 hůlka skořice
– 3 hřebíčky
Postup:
Příprava Niter Kibbehu:
1. Nechte máslo rozpustit v hrnci na mírném ohni. Jakmile se rozpustí, přidejte cibuli, česnek a zázvor.
2. Přidejte kurkumu, kardamom, římský fenuklík, kmín, oregano, bazalku a tymián.
3. Vložte do něj skořicovou hůlku a hřebíčky.
4. Máslo provařte na mírném ohni asi 20-30 minut, aby koření do něj dobře proniklo.
5. Máslo sceděte přes jemné sítko nebo gázu, abyste odstranili pevné částice, a ponechte pouze vyčištěné máslo.
6. Nechte niter kibbeh trochu vychladnout před použitím v receptu na Kitfo.
Příprava Kitfo:
1. Nasypte mleté maso do velké mísy.
2. Postupně vmíchejte niter kibbeh, abyste zajišťovali, že je maso dobře obalené. Začněte s 2 lžícemi a přidávejte další, pokud je zapotřebí, k dosažení požadované konzistence.
3. Posypte mitmita (nebo kajenským pepřem) a mletým kardamomem přes maso a důkladně promíchejte.
4. Ochutnejte sůl dle svých chutí.
5. Kitfo podávejte ihned s injerou nebo libovolným plackem dle vašeho výběru. Pokud chcete, můžete Kitfo jemně ohřát na mírném ohni, ale tradičně se podává syrové.
Užijte si tuto etiopskou kulinářskou lahůdku, známou pro své bohaté chutě a něžnou texturu!