Exquisite Coq au Vin: A Classic French Chicken Dish Steeped in Rich Red Wine Sauce

Vybraný Coq au Vin: Klasické francouzské kohoutí jídlo zalité bohatou červenou vinnou omáčkou

**Popis:**
Coq au Vin je typické francouzské jídlo, což znamená **“kohout víně.“** Zahrnuje kuře (tradičně kohouta), které se vaří na červeném víně s houbami, cibulí, slaninou a někdy také česnekem. Toto jídlo je známé svými hlubokými chutěmi a něžným masem, což z něj činí teplé a pohodlné jídlo ideální pro speciální příležitost nebo útulnou večeři doma.

**Recept:**

Suroviny:
– 4 liber kuřecích částí (stehna, křídla a/nebo prsa)
– 1 láhev červeného vína (ideálně Burgundské)
– 2 šálky kuřecího vývaru
– 4 unce slaniny, nakrájené
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, prolisované
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 2 lžíce hladké mouky
– 1 libra hubek, nakrájených
– 20 perlových cibulí, oloupaných
– 2 lžíce koniaku (volitelné)
– 1 kytka bylinek (svazek čerstvého tymiánu, rozmarýnu a bobkových listů)
– Sůl a pepř podle chuti
– Nať petržele, nasekaná (na ozdobu)

Příprava:

1. Marinování Kuřete: Umístěte kusy kuřete do velké mísy nebo nádoby. Přelijte je červeným vínem, přiklopte a dejte do lednice minimálně na 4 hodiny nebo přes noc.

2. Příprava: Vyjměte kuře z vína a osušte. Víno si odložte.

3. Opečení Slaniny: Na velkém hrnci nebo kotlíku opečte slaninu na středním ohni do křupava. Odložte stranou a nechte tuk v hrnci.

4. Opékání Kuřete: Přidejte olivový olej do hrnce a opečte kusy kuřete ze všech stran. Pokud je potřeba, postup opakujte dávkově. Jakmile jsou kusy zapečené, vyjměte je a dejte stranou.

5. Nať Aromatických ingrediencí: Do stejného hrnce přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud nebude měkká a průhledná. Přidejte česnek a vařte další minutu. Vmažte do směsi rajčatový protlak a vařte dalších pár minut.

6. Přidání Koniaku: Pokud používáte, opatrně přidejte do hrnce koniak a nechte provařit minutu, aby se odpařil alkohol.

7. Příprava Omáčky: Posypte mouku nad směsí cibule a dobře promíchejte. Postupně přilijte odložené červené víno a kuřecí vývar, neustále míchejte, aby se neudělaly hrudky.

8. Vaření na mírném ohni: Vraťte zapečené kusy kuřete do hrnce. Přidejte kytku bylinek, osolte a opepřete a nechte směs provařit. Přikryjte a vařte asi 45 minut až hodinu, nebo dokud není kuře něžné a uvařené.

9. Dokončení Pokrmu: Přidejte do hrnce houby a perlové cibule. Pokračujte v vaření dalších 15-20 minut, dokud zelenina není měkká.

10. Podávání: Vyjměte kytku bylinek a vyhoďte ji. Ochutnejte omáčku a podle potřeby dochuťte. Ozdobte nasekanou čerstvou natí petržele a podávejte horké.

Návrhy na Podávání:
Coq au Vin se tradičně podává s křupavým francouzským chlebem, bramborovou kaší nebo máslovými nudlemi, které pomohou vsáknout do lahodné omáčky. Toto klasické francouzské jídlo si vychutnejte s sklenkou stejného červeného vína jako bylo použito v receptu pro dokonalé párování jídla. Bon appétit!

The source of the article is from the blog revistatenerife.com

Web Story