Chutný a živinami nabitý flexitariánský tofu stir-fry
„`html
Tento lahodný flexitariánský tofu stir-fry spojuje to nejlepší z rostlinných bílkovin s pestrou škálou zeleniny. Jedná se o snadno připravitelné, živinami bohaté a chutné jídlo ideální pro večerní večeře během pracovního týdne. Tofu dodává vynikající zdroj bílkovin, zatímco zelenina přidává množství vitaminů a minerálů. Křupavý zvenku a jemný uvnitř, toto jídlo se jistě stane oblíbeným jak pro vegetariány, tak pro masožravce.
Ingredience ###
Pro tofu:
– 1 blok tuhého tofu, vymačkaného a nakrájeného na kostky
– 2 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce kukuřičného škrobu
Pro stir-fry:
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 1 červená paprika, tence nakrájená
– 1 žlutá paprika, tence nakrájená
– 1 zelená paprika, tence nakrájená
– 1 středně velká mrkev, na julienny
– 1 malý brokolice, rozčtvrcený na růžičky
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžíce zázvoru, nasekaného
– 1/2 šálku hrášku s lusky, očištěného
– 2 lžičky sezamového oleje
– 2 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce hoisin omáčky
– 1 lžička rýžového octa
Volitelné ozdoby:
– Sezamová semínka
– Nakrájené jarní cibulky
Pokyny ###
1. Příprava toufu:
Začněte vymáčknutím toufu, abyste odstranili přebytečnou vodu. Tofu nakrájejte na kostky 2,5 cm velké. V misce smíchejte sójovou omáčku a kukuřičný škrob. Přidejte kostky toufu a jemně promíchejte, dokud nebudou dobře obalené. Dejte stranou.
2. Osmahnění toufu:
Rozpalte nepřilnavou pánev na středně silném ohni. Přidejte 1 lžíce rostlinného oleje. Jakmile se rozehřeje, přidejte kostky toufu a smažte je, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé ze všech stran, asi 3-4 minuty na každé straně. Toufu vyndejte a dejte stranou.
3. Smažení zeleniny:
Ve stejné pánvi přidejte zbývající lžíci rostlinného oleje. Přidejte česnek a zázvor a osmažte asi 30 sekund, dokud nebudou voňavé. Poté přidejte papriky, mrkev a brokolici. Smažte asi 5 minut, dokud zelenina nebude křupavě měkká. Přidejte hrášek s lusky a zase smažte asi 2 minuty.
4. Kombinace a ochucení:
Vraťte osmažené toufu do pánve. Přidejte sezamový olej, sójovou omáčku, hoisin omáčku a rýžový ocet. Vše promíchejte a vařte další 2 minuty, dokud nebude vše dobře obalené a prohřáté.
5. Podávání:
Přesuňte stir-fry na servírovací mísu. Pokud chcete, ozdobte sezamovými semínky a nakrájenými jarními cibulkami. Podávejte horké s vařenou rýží nebo nudlemi.
Užijte si chutný a živinami nabitý flexitariánský tofu stir-fry!
„`