Vynikající quinový tabbouleh: Osvežující a výživný středomořský salát
Quinový tabbouleh je osvěžující variací na tradiční středovýchodní salát, který místo obvyklé kroupy používá výživnou quinou. Toto sytě barevné jídlo je ideální jako příloha nebo lehký hlavní chod, kombinující čerstvé zeleninu, bylinky a šťavnatý citronový dresink pro osvěžující a chutný pokrm.
Suroviny:
- 1 hrnek quinoy, opláchnutá
- 2 hrnky vody
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek nasekané čerstvé petržele
- 1/2 hrnku nasekané čerstvé máty
- 1/2 hrnku nasekané jarní cibulky
- 1 hrnek nakrájených rajčat
- 1 okurka, nakrájená
- 1/4 hrnku čerstvého citronového džusu
- 1/4 hrnku panenského olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Větší hrnec smíchejte quinou, vodu a 1/4 lžičky soli. Přiveďte k varu na středním plameni, poté snižte teplotu a přiklopte. Vařte, dokud quinoa nevsákne veškerou vodu, asi 15 minut. Odložte z plamene a nechte 5 minut odstát. Vyzvedněte vidličkou a nechte úplně vychladnout.
- V míse smíchejte vychladlou quinou, petržel, mátu, jarní cibulky, rajčata a okurku.
- V menší míse vymíchejte citronovou šťávu a olivový olej. Nalijte přes směs s quinou a dobře promíchejte.
- Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Ještě jednou promíchejte.
- Dejte do lednice alespoň na 30 minut, než podáte, aby se chutě promísily. Dobrou chuť k osvěžujícímu a výživnému Quinoa Tabbouleh!