Výtečný zeleninový mix zalitý bílým vinným octem
Tento živý a osvěžující zeleninový mix, polevený výtečným bílým vinným octem, je skvělým doplňkem k jakémukoli jídlu. Kombinace čerstvých chutí sezónní zeleniny s kyselým vinným octem dělá tento pokrm zdravým a lahodným.
Suroviny:
– 2 šálky růžičkového květáku
– 1 šálek cherry rajčátek, rozpůlených
– 1 šálek jasných paprik, nakrájených na kostičky
– 1 šálek žluté cukety, nakrájené na plátky
– 1/2 šálku červené cibule, nakrájené velmi jemně
– 1/4 šálku bílého vinného octa
– 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
– 2 stroužky česneku, nakrájené na jemno
– 1 lžička dijonské hořčice
– 1 polévková lžíce medu
– Sůl a pepř podle chuti
– Nadrobno nasekaná petržel (na ozdobu)
Postup:
1. Příprava zeleniny: Nejprve omyjte a nakrájejte veškerou zeleninu podle pokynů. Ujistěte se, že je nakrájená na sousto velikosti pro snadnou konzumaci a rovnoměrné vaření.
2. Převařte květák: Přiveďte hrnec vody k varu a převařte růžičkový květák asi 2-3 minuty, dokud není jasně zelený a mírně měkký. Okamžitě přendejte do mísy s ledovou vodou, abyste zastavili proces vaření, poté sceďte a dejte stranou.
3. Příprava vinného octa: V malé misce smíchejte bílý vinný ocet, nakrájený česnek, dijonskou hořčici, med, sůl a pepř. Pomalu nalijte extra panenský olivový olej a stále míchejte, dokud se vinný ocet dobře emulguje a zhladí.
4. Promíchejte zeleninu: Ve velké míse smíchejte převařený květák, cherry rajčátka, nakrájené papriky, žlutou cuketu a červenou cibuli. Zalijte zeleninovou směs bílým vinným octem a promíchejte, dokud není vše dobře obalené.
5. Chlazení a marinování: Nechte zeleninový mix marinovat v lednici po dobu nejméně 30 minut, aby se chutě spojily.
6. Podávání: Přendejte zeleninový mix na servírovací tácek, ozdobte nadrobno nasekanou petrželí a podávejte chlazený nebo teplý.
Vychutnejte si tento výtečný a zdravý Zeleninový mix zalitý bílým vinným octem jako přílohu nebo dokonce jako lehký hlavní chod!