Vybraná bouillabaisse: Sýtá francouzská mořská polévka

2024-07-04
Exquisite Bouillabaisse: A Hearty French Seafood Stew

Vynikající Bouillabaisse: Sýtný francouzský mořský guláš

Bouillabaisse je tradiční provensálský rybí guláš pocházející z přístavního města Marseille. Toto jídlo je proslulé díky bohatému, aromatickému vývaru a širokému spektru čerstvého mořského plodu. Je to dokonalá reprezentace bohatství Středomoří, s příchutěmi z anýzového likéru, čerstvých bylinek a zeleniny. Zde je podrobný recept, jak si na stůl připravit toto luxusní jídlo.

Suroviny:

– 1/4 šálku olivového oleje
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 2 póry (jen bílá část), očištěné a jemně nakrájené
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 cibule Fenykl, tence nakrájený
– 1 velký rajče, na kostičky nakrájené
– 2 bobkové listy
– 2 větvičky čerstvého tymiánu
– 1 lžička vláken šafránu
– 1/4 šálku pastisu (nebo Pernod, jakýkoli anýzový likér)
– 1/4 lžičky kajenského pepře
– 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
– 4 šálky rybího vývaru
– 1 šálek suchého bílého vína
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 libra tuhého bílého rybího masa (např. halibut, treska), nakrájené na kousky
– 1/2 libry mušlí, vyčištěné a odstraňované
– 1/2 libry slávek, vyčištěné
– 1/2 libry krevet, oloupané a vykostěné
– 1/2 libry chobotnice, vyčištěné a nakrájené na kroužky
– Čerstvá petržel, nasekaná na ozdobu

Pro omáčku Rouille:

– 1 pečená paprika
– 2 stroužky česneku
– 1/2 lžičky kajenského pepře
– 1/2 lžičky vláken šafránu
– 1 šálek majonézy
– 1 lžíce citrónové šťávy
– Sůl podle chuti

Postup:

1. Příprava základu Bouillabaisse:
– Ohřejte olivový olej na velkém hrnci na středním ohni. Přidejte cibuli, pór, česnek a fenykl. Orestujte do změknutí, asi 10 minut.
– Přidejte nakrájené rajče, bobkové listy, tymián a šafrán. Vařte dalších 5 minut.
– Přilejte pastis, oškrábejte hnědnoucí kousky ze dna hrnce.
– Přidejte nakrájené brambory, rybí vývar, bílé víno, kajenský pepř, sůl a pepř. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut.

2. Přidání mořských plodů:
– Přidejte kousky bílé ryby, mušle, slávky, krevety a chobotnici do hrnce. Přiklopte a vařte dalších 10 minut, nebo dokud nejsou mořští plodové uvaření a mušle a slávky se otevřou.

3. Příprava omáčky Rouille:
– V mixéru rozmixujte pečenou papriku, česnek, kajenský pepř, šafrán, majonézu, citrónovou šťávu a sůl, dokud nevznikne hladká omáčka.

4. Podávání:
– Naberte bouillabaisse do velkých mís. Posypte lžící omáčky rouille a posypte čerstvou petrželí.

Vychutnejte si svou lahodnou Bouillabaisse s křupavým bagetem k přesažení vývaru a nechte se unést rozkoší spojení chutí z moře a voňavých provensálských bylinek.

Don't Miss

Traditional Greek Baklava: A Symphony of Honey-Soaked Layers and Crunchy Nuts

Tradiční řecký baklava: Symfonie medem nasáklých vrstev a křupavých ořechů

Tradiční řecká baklava: Symfonie medem přelitých vrstev a křupavých ořechů
Provencal Quinoa and Vegetable Bake: A Hearty and Nutritious Dish Bursting with Mediterranean Flavors

Provensálský zapečený quinoa a zeleninový nákyp: Sytá a výživná pochoutka obohacená středomořskými přichutěmi

Provencalská pečená quinoa s zeleninou: Syté a výživné jídlo plné středomořských chutí